Monografia orașului Sânnicolau Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoria prezentei umane in vatra localitatii Sannicolau Mare, depaseste cu mult evul insemnarilor documentare, avand rolul unui complement necesar si util, intelegerii unei lungi, framantate dar si fascinante istorii ale acestor locuri, mai mult traite decat intelese de istorie.

Aceasta zona a reprezentat de-a lungul istoriei, o zona de interferenta a doua directii politico-militare si spirituale fundamentale; In acest context se inscrie si aceasta vatra strabuna, care a fost martora oculara a istoriei universale in partea de S E a Europei. Paleta vestigiilor arheologice atesta prezenta unei asezari omenesti din vremuri indepartate adapostind o populatie de agricultori, vanatori, mestesugari a caror existenta era facilitata de clima blanda, solurile fertile, abundenta apei raului Mures si Arancai si a padurilor (Zabrani si Lunca Muresului). De-a lungul timpului, comunitatea umana stabilita sau asezata temporar pe aceasta vatra, a parcurs diferite etape ale civilizatiei, de la cele mai vechi pana in prezent. Localitatea Sannicolau Mare ca de altfel tot Banatul, prin descoperirile ultimilor decenii, au scos la lumina vestigii apartinand marilor diviziuni ale istoriei paleolitice, neolitice, epoca bronzului si a fierului. In jurul anilor 6000 i. e. n. s-a produs geneza neoliticului fiind identificata intre localitatea Cenad si Beba Veche, iar in epoca timpurie a bronzului (1800 1550 i. e. n.) au fost identificate culturile Mures Periam si Cris Starcevo. (17) Cercetarile arheologice din Seliste (N) si Bucova (S) au demonstrat concludent ca fauritorii si beneficiarii civilizatiei bronzului si fierului au fost tracii nordici si urmasii acestora geto-dacii care erau cei mai drepti dintre toti locuitorii Thraciei, scria Herodot. (39) Asezarile de-a lungul raului Mures au suferit toate transformarile timpului, iar geto-dacii din aceasta parte au fost puternic influentati de celti-populatie indo-europeana-ce a stapanit efectiv Banatul din a doua jumatate a secolului IV. i. e. n. Cei mai vechi locuitori ai acestui tinut, despre care istoria aminteste, ar fi fost Agathyrsii, numiti de la Agathyrus - un fiu a lui Hercule. (29) Herodot (490-408 i. e. n.) parintele istoriei, scria ca in anul 513 i. e. n. pe langa fluviul Maris (Mures) locuiau agathyrsii care erau de vita tracica, indeletnicindu-se cu cultivarea pamantului si chiar cu vieritul. Legile si le codificau in versuri, duceau un trai statornic familiar si social, fiind un popor bogat si cu moravuri blande.

Aceasta vita tracica de agathyrsi, de-a lungul timpului s-a contopit cu poporul dac si care se iveste o data cu venirea celtilor in Europa estica. Poporul dac avea legaturi fratesti si vorbeau aceeasi limba cu unele din triburile celtilor. Dezvoltarea acestei zone s-a realizat sub conducerea lui Burebista si apoi a lui Decebal in secolul I i. e. n. si I e. n. cunoscand o epoca de glorie si inflorire. Faptul ca in spatiul actual al orasului Sannicolau Mare descoperirile arheologice nu sunt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia Orasului Sannicolau Mare - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
12 125 cuvinte
Nr caractere:
59 949 caractere
Marime:
48.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
oras, monografie
Predat:
la liceu
Sus!