Monografia orașului Chișineu-Criș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Orientarea dupa punctele cardinale: nord, sud, est, vest Chisineu Cris are un relief de campie. Este patruns de o parte si de alta de raul Crisul Alb. In localitatea noastra clima este temperata adica temperatura, vantul si precipitatiile se repeta pe anotimp. Clima caracterizate prin cele patru anotimpuri ale sale permite existenta unei vegetatii variate, si a unei faune bogate.

2. Orasul Chisineu Cris este situat in partea de nord a judetului Arad fiind una din cele 7 orase a judetului Arad.

La nord Chisineu-Cris se ivecineaza cu localitatea Zerind, la sud cu localitatea Nadab, la vest cu localitatea Socodor si la est cu localitatea Sintea-Mare. Distanta dintre localitatea Zerind si orasul Chisineu-Cris este de 12 km, distanta dinte localitatea Nadab si Chisineu-Cris este de 4 km, distanta dintre localitatea Socodor si Chisineu-Cris este de 6 km si dinstanta dintre localitatea Sintea-Mare si Chisinei-Cris este de 7 km. Orasul Chisineu Cris este intersectat de drumul E671 care leaga Aradul de Oradea si la vest din Padureni drumul DM79A ce merge la Vama Varsand iar la est din Chisineu Cris DN79 ce merge spre localitatea Varfuri pe DN79 Prin partea estica a orasului trece linia de cale ferate ce leaga Aradul de Oradea, si este dotata cu o gara sub denumirea de Gara Chisineu Cris. Din satul Nadab spre vest merge o alta linie de cale ferata la marginea orasului fiind dotata si ia cu o gara Gara Padureni aceasta face legatura cu satul Socodor si Graniceri., fiind construita pentru a duce cherestea la fabrica de mobila din Gyula.

3. Chisineu-Cris a fost atestat documentar din anul 1446 si a fost declarat oras in anul 1968. Orasul Chisineu-Cris este asezat in partea de vest a Romaniei in Campia Crisurilor. Populatia sa este de peste 9. 000 de locuitori, majoritatea populatiei este formata din romani, alaturi de acestea traiesc si alte nationalitati de diferita minoritate adica: maghiari, germani, romi, turci etc.

Se intinde pe suprafata de 5 kilometri-patrati. Prin mijlocul localitatii trece raul Crisul Alb, care desparte localitatea parti ale orasului: Padureni partea de sud (aceasta denumire a primit-o finca aicea se intindea o vasta padure ce a fost taiata la inceputul secolului dou-zeci) si Chisineu Cris partea de Nord.

La sud-vest de cartierul Padureni poate fi vazut fostul camp de lupta unde 1500 de rasculati romani, maghiar si sarbi au rezistat vitejeste, la 9 mai 1735, impotriva trupelor trimise de la Arad pentru inabusirea rascoalei organizate din Pecica. In anul 1739 este construita o biserica de lemn pe strada Infratirii.

In anul 1774 credinciosi au aprobat o inaintare sa construiasca biserica. La 6 octombrie 1775 este inregistrata aprobarea pentru construirea bisericii. Cele mai importante obiecte se gasesc pe strada principala.

- 1 - Monumentul eroilor graniceri ridicat in fata cladirii cu nr. 69, evoca faptele de arma al celor care au aparat cu eroism in prima jumatate al lunii septembrie ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia Orasului Chisineu Cris
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
856 cuvinte
Nr caractere:
3 966 caractere
Marime:
10.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
monografie, oras
Predat:
la liceu
Sus!