Previzualizare referat:

Extras din referat:

Venind dinspre orasul francez Nice, dupa ce parcurgem doar 18 km, ajungem in principat, exact in aria urbana Moneghetti, unde vom avea fericita ocazie de a vizita celebra Gradina Exotica (Jardin Exotique), unica in lume. Numai aici poti vedea o gama atat de variata de plante-cactusi de tot felul, palmieri, nenumerate flori multicolore - reprezetand zona mediteraniana, dar si pe cea semiarida si arida, care se imbina de atat de armonios cu relieful calcaros, creandu-ti o impresie de neuitat. Intr-adevar, aceasta neasemuita gradina botanica are darul de a ne reaminti ca, daca vrea, omul poate convietui in deplina armonie atat cu flora, cat si cu fauna salbatica. Strabatand in intregime acestcolt de raisi travesand un pod suspendat, magistral executat, ajungem in partea de est a gradinii, de unde se deschide o vedere superba spre Marea Mediterana, dar si portalul impozant al unei pesteri. Este Grotte de lObservatoire. Grota a fost descoperita in anul 1916 de o echipa de cercetatori, insarcinata cu amenajarea Gradinii Exotice. Dupa o munca titanica, primii vizitatori ai pesterii au patruns aici la data de 2 august 1950. Pestera este amenajata cu mult simt de raspundere, fiind dotata cu scari si balustrade, vizitele desfasurandu-se sub indrumarea unor ghizi competenti. Partea vizitabila- un veritabil circuit al pesterii- are punctul terminus la cota +40m deasupra nivelului marii, desi ea se continua pana la cota +1, 5 m fata de de nivelul Meditarenei. In medie, fiecare vizita dureaza cam 35-40 minute, la o temperatura de peste +20C, pe timp de vara. De altfel, Grotte de LObservatoire este cea mai calda pestera din Europa, are o temperatura medie de +18, 5C. Din apropierea Gradinii Exotice se poate lua autobuzul in directia Monaco Ville, capitala principatului. Prima destinatie n-ar putea fi alta decat vestitul Muzeu de Oceanografie.

In interior, cel mai vizitat sector al sau este, desigur, uriasa sala a acvariilor, locul unde poti sa admiri, in recipiente imense, de cativa metri inaltime, sau in altele de dimensiuni mai mici, cam toata fauna Marii Mediterane, de la rechini si pana la murene si testoase. De asemenea pot fi vazute colectia de cochilii, scheletele unor mamifere marine, o serie de animale impaiate ori diferite exponate legate de viata si activitatea marinarilor.

Langa muzeu exista si un parc, Jardins Saint-Matin, cu alei care stralucesc de curatenie si unde, in afara de ciripitul pasarelelor, nu se mai aude nimic. De la marginea parcului se vad tot felul de ambarcatiuni, de diferite marimi si cu destinatii diverse, purtate de apele de un albastru ireal al Mediteranei.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monaco - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
430 cuvinte
Nr caractere:
2 324 caractere
Marime:
7.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
localizare, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!