Mișcările Terrei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Antichitate se credea ca Terra se afla in centrul Universului si este imobila. In acest caz Soarele planetele si satelitii se roteau in jurul pamantului (ipoteza geocentrica). Se presupunea ca fiecare planeta descria cercuri (epicicluri) in jurul unui punct care se deplasa la randul sau pe un cerc (deferent) in jurul Terrei.

Renasterea a demonstrat, prin intermediul lui Nicolaus Copernic viabilitatea ipotezei care demonstra miscarea aparenta a astrilor pe bolta cereasca ca fiind rezultatul miscarii pamantului pe orbita sa in jurul soarelui (ipoteza heliocentrica). Ca urmare a lipsei de precizie a datelor astronomice, Copernic admitea in continuare ipoteza epiciclurilor. Ipoteza heliocentrica a revolutionat, fiind in definitiv demonstrata de Kepler, Newton si Herschel. Invartirea Pamantului in jurul axei sale polare se numeste rotatie. Perioada de rotatie, adica timpul necesar ca pamantul sa se invarteasca cu 360 este de 23h 56m si 4, 09s (zi siderala). Aceasta perioada este determinata dupa stele, pe cand perioada de 24 de ore este durata medie a unei rotatii complete in raport cu Soarele. In studierea relatiilor Pamant-Soare se foloseste perioada de rotatie de 24 de ore.

Miscarea Pamantului in jurul axei sale, in jurul Soarelui, in jurul axei Lunii si in jurul Pamantului se realizeaza in acelasi fel.

Daca ne imaginam ca privim de sus Pamantul uitandu-ne spre Polul Nord, sensul de rotatie este contrar miscarii acelor de ceasornic Daca punem degetul pe un punct situat langa ecuator si impingem spre est, globul se va roti in directia corecta, ceea ce explica expresia curenta rotatia spre est a Pamantului.

Sensul rotatiei Pamantului este invers celei de miscare aparenta a Soarelui, Lunii si stelelor. Deoarece aceste corpuri par sa se deplaseze spre vest pe bolta cereasca, aceasta inseamna ca pamantul se roteste spre est.

Viteza de rotatie, definita ca viteza cu care un punct de pe suprafata terestra se deplaseaza pe o orbita circulara in virtutea miscarii de rotatie a planetei, este definita de la un loc la altul si se calculeaza impartind lungimea paralelei geografice de la latitudinea respectiva la valoarea de 24 (perioada medie de rotatie). La Ecuator, unde circumferinta este de cca 40 000 km, viteza de rotatie este de cca 1 700 km/h (465m/s), iar in dreptul paralelei de 60 viteza scade la 850 km/h la poli ea devenind nula. Omul nu poate sesiza miscarea deoarece rotatia se face cu viteza constanta.

Consecintele Miscarii de Rotatie 1. Cea mai importanta consecinta a miscarii de rotatie este succesiunea zilelor si a noptilor.

Orice punct de pe suprafata Pamantului care se afla la un moment dat in dreptul Soarelui ajunge din nou in aceeasi pozitie dupa 24 de ore.

Este durata unei zile solare mijlocii.

Asadar, orice punct de pe suprafata Globului executa o rotatie completa in 24 de ore, descriind un cerc (360). Putem calcula astfel ca intr-o ora orice punct parcurge aparent 15 de meridian. O ...

Bibliografie:

Grigore Posea si I.Armas- Geografie fizica

Arthur Strahler- Geografie fizica

Gh. Romanescu-Geografie fizica generala

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miscarile Terrei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
78 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 298 cuvinte
Nr caractere:
10 989 caractere
Marime:
21.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
placi tectonice, miscari, terra
Predat:
la liceu
Sus!