Mediul înconjurător și organizarea spațiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin organizarea spatiului geographic se intelege acea actiune voluntara de transformare a a unor caracteristici ale acestuia pentru a satisface mai bine anumite cerinte de moment si de perspective ale comunitatii umane care il locuieste.

Organizarea spatiului are domenii diferite de referinta, cum ar fi: spatiul urban, rural, industrial, agricol, de transport si servicii (activitate economica destinata satisfacerii unor necesitati ale oamenilor legatede activitatea cotidiana). Fiecare tip de spatiu are anumite caracteristici sub raportul modului in care poate sa fie organizat mai rational.

Organizarea spatiului geografic reprezinta o forma evoluata de interactiune dintre om si natura, prin care se incearca ameliorarea unor elemente ale mediului rural, realizarea unor transformari antropice si crearea unei situatii noi cu o functionalitate care sa fie mai buna din punct de vedere natural si economic.

-nivelul retelei urbane (structura teritoriala de mai multe orase, legate interactional intr-un system organizat si ierarhizat), al uni teritoriu sau al unei tari; -nivelul organizarii intravilanului (teritoriu situate in interiorul perimetrului administrative al unei localitati rurale sau urban). Organizarea retelei urbane este un process foarte complex, deoarece dezvoltarea oraselor se realizeaza datorita unor multiple conditionari influentate si de personalitatea individuala a acestora. Se pune accentual pe dezvoltarea unei structuri ierarhizate cu anumite noduri si retele amplasate rational.

Sub raportul mediului, intereseaza foarte mult pozitia nodurilor si functionalitatea retelelor reprezentate de axele de comunicatii.

Organizarea spatiului urban intravilan presupune o zonare functionala a acestuia si identificarea posibilitatilor de folosire rationala a intregului teritoriu. Amplasrea zonelor industriala trebuie sa aiba in vedere influenta asupra mediului. Perimetrele de spatii verzi trebuie sa aiba o intinder sufficient de mare pentru a atenua poluarea.

Organizarea spatiului rural (in esenta cu un pronuntat caracter spontan) va trebui sa se incadreze in anumite coordinate rationale. Extinderea necontrolata a cladirilor, schimbarea destinatiei terenurilor si infrastructura (ansamblu al elemnetelor contruite voluntar de om si utilizate pentru realizarea proceselor econmice, pentru transport sau locuire) mediocra sunt impedimente reale in ridicarea calitatii mediului de viata rural.

Organizarea spatiului industrial presupune luarea in consideratie a unui numar mai mare de factori decat cei initiali, referitori la aprovizionarea cu materii prime si accesul la cai de comunicatii.

In present spatiile de inalta tehnologie (tehnopol) au in vedere in mod prioritar si o anumita incadrare estetica in peisaj. Probelma este mai dificila in situatia zonelor industriale aflate in reconversie (transformarea unui element participant la procesul economic intreprindere, activitate, forta de munca intr-o alta situatie, diferita ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul Inconjurator Si Organizarea Spatiului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
559 cuvinte
Nr caractere:
3 685 caractere
Marime:
9.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, spatiu
Predat:
la liceu
Sus!