Matera - Basilicata, Italia

Extras din referat:

Orașul Matera, este un oraș din Regiunea Basilicata din Sudul Italiei și capitala provinciei omonime. Datorită așezării sale într-un canion, acesta poartă și denumirea de „Città Sotterranea” sau Orașul Subteran, iar din 1663 până în 1806 a fost capitala Regiunii, a cărei funcție astăzi este deținută de orașul Potenza.

Din punct de vedere al accesibilității orașul este înconjurat de alte centre urbane mai mici, iar căile de acces permit accesarea acestuia din mai multe direcții. Totodată, distanța în timp față de mare, pe cale rutieră pe drumurile SS echivalentul Drumurilor Județene în România (DJ) este de aproximativ 50 de minute.

Construirea orașului Matera, are reminiscențe încă din Paleolitic, dar orașul propriu-zis a fost fondat de romani, în Secolul III, î.Hr, după denumirea consulului  Lucius Caecilius Metellus.

În anul 664 Matera este cucerită de către lombarzi, iar mai apoi urmează o serie întreagă de preluări, din partea germanilor, a francezilor, a normanzilor, până când în secolul XV ajunge sub stăpânire aragoneză, care îl pune la conducere pe contele Giovanni Tramontano, care ulterior este ucis.

În secolul XVII, Matera este condusă de familia Orsini, care ulterior va face parte din Terre D’Otranto di Puglia.

Devine capitala Regiunii Basilicata, până în 1806, când Joseph Bonaparte mută capitala la Potenza, a doua regiune a Basilicatei.

În 1927 Matera, devine capitala provinciei omonime, păstrându-și titulatura și funcția până în prezent.

se bazează în principal pe trei segmente: agricultură, industrie și turism.

1.Agricultura - se bazează pe cultivarea grâului dur, producerea pâinei și a pastelor, cultivarea măslinilor și producerea de ulei de măsline, cultivarea viei și producerea vinului, producerea alimentelor din carne în special câteva tipuri endemice de salamuri din miel și capră, producerea de brânzeturi tari și moi.

2.Industria - se bazează pe producerea de mobilă, dar datorită intrării pe piață a unor agenți economici chinezi, fabricile au dat faliment sau produc mai puțin. De asemenea, din cauza căilor de acces deficitare (lipsa autrostrăzilor) în anul 2006 una din fabricile producătoare de paste Barilla și-a inchis punctul de lucru în zonă. Un ultim element încă viabil este fabricarea produselor feroviare (locomotive sau vagoane de tren), dar care dă semne de prăbușire.

Bibliografie:

http://www.tuttitalia.it/basilicata/73-matera/statistiche/censimenti-popolazione/

https://it.wikipedia.org/wiki/Matera

http://demo.istat.it/bilmens2016gen/query.php?lingua=ita&Rip=S4&Reg=R17&Pro=P077&Com=14&submit=Tavola

http://www.turismomatera.it/cosa-vedere-a-matera/

http://www.comune.matera.it/aree-tematiche/turismo

http://www.elencoaziendeitaliane.it/citta.php?id=77014

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Matera - Basilicata, Italia.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
1.15MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!