Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marte (planeta), a patra planeta a sistemului solar. Numele acestei planete vine de la zeul roman al razboiului. Uneori mai este numita si Planeta Rosie datorita infatisarii sale vazuta de pe Pamant.

Infatisarea rosiatica a planetei se datoreaza oxidului de fier de la suprafata. Raza planetei Marte reprezinta jumatate din cea a Terrei, iar masa sa, doar o zecime; este mai putin densa, dar aria suprafetei sale este doar cu putin mai mica ca aria suprafetei uscate a Pamantului.

A treia si a patra planeta de la Soare au cam aceeasi varsta, 4, 6 miliarde de ani.

Ziua martiana dureaza cu o jumatate de ora mai mult decat ziua terestra si este uneori numita sol iar anul martian dureaza aproape cat doi echivalenti pamantesti.

Satelitii lui Marte sunt in numar de doi, numiti dupa cainii zeului Marte (Phobos si Deimos). Acestia sunt niste corpuri mici, intunecate si puternic marcate de cratere, la origine putand fi niste asteroizi captati de gravitatia Planetei Rosii. Satelitii se misca in sensuri opuse, Phobos rasarind si apunand de cate 2 ori intr-o zi martiana.

Atmosfera martiana este relativ rarefiata; presiunea atmosferica la suprafata are o valoare de doar 0. 7-0. 9 kPa, in comparatie cu cea a Pamantului, de 101. 3 kPa. Atmosfera ajunge pana la 11 km, pe cand, cea a Terrei la doar 6 km.

Compozitia atmosferei: 95% dioxid de carbon, 3% nitrogen, 1, 6% argon, continand urme de oxigen si apa.

Atmosfera este prafoasa, oferind cerului martian o culoare maroniu-roscata. Existenta metanului indica faptul ca pe planeta a existat, sau exista, o sursa de gaz. Activitatea vulcanica, impacturile cu posibile corpuri ceresti, si existenta vietii sub forma unor microorganisme, ca metanogenele, reprezinta posibile surse.

In lunile de iarna, cand polii sunt permanent in umbra, suprafata ingheata asa tare incat 25-30% din intreaga atmosfera se condenseaza in bucati groase de gheata din CO2. Clima Marte are anotimpuri ce se aseamana celor de pe Pamant.

Totusi, ele sunt de doua ori mai lungi, iar distanta mai mare fata de Soare face ca anul martian sa fie de aproape doua ori mai mare ca al planetei noastre. Temperaturile variaza intre 140 C (-220 F) si 20 C (68 F). De asemenea, Marte are cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar. Acestea pot varia intre furtuni pe areale mici si furtuni ce acopera intreaga planeta. Ele tind sa apara cand Marte e in pozitia cea mai apropiata de Soare, si creste temperatura la sol.

Geologie La suprafata, Marte este alcatuita in mare parte din bazalt, cercetatorii bazandu-se pe compozitia meteoritilor martieni ajunsi pe Pamant si pe observatii din spatiu. Mare parte din planeta este acoperita de un praf mai fin ca pudra de talc. Examinarea campurilor magnetice ale lui Marte au dezvaluit ca parti din crusta planetei au fost magnetizate, una dintre teorii sustinand ca in trecut pe Marte existau placi tectonice in miscare.

Sunt probe concludente care arata ca a existat apa lichida, deoarece ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marte
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 999 cuvinte
Nr caractere:
9 545 caractere
Marime:
701.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
marte, planeta
Predat:
la liceu
Sus!