Marea Britanie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Localizare

Marea Britanie este situata in vestul Europei. Fiind o insulă, este înconjurată de ape . La vest se află Oceanul Atlantic, la nord-est Marea Nordului, la sud, sud-est Marea Mânecii. Intre Irlanda şi Marea Britanie se află Marea Irlandei. Este cea mai mare dintre Insulele Britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland si Orkney. Ca asezare geografica, se afta intre 49 grade 10 minute si 60 grade 51 minute latitudine nordica si 1 grad 45 minute, 8 grade 10 minute longitudine estica.

Regatul Unit este format din țările constituente Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Fiecare țară constituentă are propriile subdiviziuni, după cum urmează:

• Anglia este împărțită în nouă regiuni: East of England, East Midlands, Greater London, North East, North West, South East, South West, West Midlands și Yorkshire and the Humber. La rîndul lor, aceste regiuni sînt împărțite în comitate administrative și autorități unitare, cu excepția Londrei Mari, care este împărțită în "burguri".

• Scoția este împărțită în 32 de zone de consiliu;

• Țara Galilor constă din 22 de autorități unitare: 10 "burguri-comitat", 9 comitate și 3 orașe;

• Irlanda de Nord este divizată în 26 de districte.

II. Relief

Relieful Angliei constă în majoritate din coline joase, despărțite, de la nord la sud, de un lanț de dealuri și munți (Cumbria, Munții Pennini). Altitudinile vîrfurilor muntoase nu depășesc 1000 m. Țara Galilor este în majoritate muntoasă, cel mai înalt punct fiind vârful Snowdon, cu 1085 m. Geografia Scoției este variată, cu porțiuni joase în sud și est, și porțiuni muntoase (highlands) în nord și vest, unde se află și Ben Nevis (1343 m), cel mai înalt vîrf din Regat. În largul coastelor scoțiene se găsesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride, Shetland și Orkney. Relieful este diferit, de la teritoriile joase dintre gurile râurilor Exe şi Tees –roci sedimentare moi, cretă, argilă, gresie-, trecând apoi la dealuri de cretă sau calcar ca Costwolds, Chiltenrs, North Downs şi South Downs, şi munţi : Cambrieni, (Snowdon –1085 m), Penini, Grampiani cu vârful cel mai înalt, Ben Nevis 1344 m. Zona de sud-est este o zonă de câmpie, cu sol preponderent argilos. Irlanda de Nord are un relief predominant colinar.

Partea continentala a Marii Britanii gazduieste un relief foarte variat, de la muntii stancosi din nord, de aproape 3 miliarde de ani, la campiile plate din regiunea East Anglia, de unde apele marii s-au retras de numai un secol.

Acum circa 400 de milioane de ani, miscarile de inaltare a placilor tectonice au scos la suprafata zone stancoase in regiunile central si sudice, precum si muntii din Tara Galilor. Acestea au format lanturi muntoase gigantic care au fost erodate incet de varfuri si intemperii, de venind o aglomerare de sisturi argiloase, placi de ardezie, prundisuri si sisturi care astazi stau la baza unora dinttre cele mai frumoase culmi montane si zone de turbarie din Marea Britanie.

Ardeziile care sustin turbariile din sudul regiunilor Yorkshire si Lancashire sunt un amalgam de particule de nisip si piatra depuse de ape in estuarele preistorice. Calcarele carbonifere din Penini, unde cresc pasuni bogate in flori, s-au format din cochiliile a nenumarate creature marine.

Calcarele oolitice formeaza un cordon gros de 556 km care traverseaza tara de pe coasta North Yorkshire prin Lincolnshire Wolds, estul zonelor montane din Midland si Cotswold Hills, coborand prin Bath si Somerset pana la Dorset si apoi mai departe pana la coasta regiunii Devon. Formate acum 200 de milioane de ani din nisipul acoperit de carbonat de calciu, sunt numite uneori si “roestone” sau “eggstone” datorita aspectului lor care aminteste de ciorchinele de icre ale unor pesti.

III. Clima

Clima Marii Britanii este temperată, cu veri călduroase, ierni reci şi foarte multe precipitaţii pe tot parcursul anului. Principalii factori de influenţă asupra climei constau în latitudinea nordică a ţării (între 50° şi 60° N), vecinătatea imediată a Oceanului Atlantic şi, în special, încălzirea apelor din jurul Insulelor Britanice de către Golf Stream. Variaţiile de temperatură pe parcursul anului sunt relativ reduse. Clima Marii Britanii este influenţată puternic de masele de aer tropical-maritime, polar-maritime, polar-continentale şi tropical-continentale. Marea Britanie este situată la confluenţa maselor de aer tropical, în sud, cu masele de aer polar, în nord. În aceasta zonă, variaţiile de temperatură creează instabilitate, ceea ce determină caracterul celebru al vremii schimbătoare din Marea Britanie, unde, pe parcursul unei singure zile, se pot înregistra toate tipurile de vreme.

Temperatura medie in Marea Britanie pentru luna iulie este de 23 de grade Celsius. Precipitaţiile medii anuale în câmpiile din sud-estul ţării sunt de 650mm, iar în vest sunt de 1000mm, temperatura media anuala este de 8 grade Celsius.

Cea mai buna perioada de vizitare este mai – septembrie. Iulie si august sunt cele mai calduroase luni dar si cele mai umede, iar ianuarie si februarie sunt cele mai racoroase iar in zonele inalte apare zapada, in special in Scotia. Temperturile nu scad sub 0 grade C iarna si nu depasesc 25 grade C vara. De obicei temperaturile variaza intre 10 si 20 grade C.

IV. Vegetaţia si fauna

Vegetaţia Marii Britanii este caracteristică zonelor oceanice europene, Europa de Vest aparţinand zonei pădurilor de foioase: stejar, frasin, arţar, dar şi specii asociate: carpen, fag, anin negru, ulm, tei. Reprezentativă este şi vegetaţia ierboasă: faneţe şi păşuni naturale. In sectoarele înalte, reci şi umede, dominante sunt landele şi turbăriile. Climatul pe care il are Regatul Unit, ploile ample, dau posibilitataea dezvoltarii unei game variate de palnte. Uneori plantele crescute in aceste zone sunt comparate cu vegetatia luxurianta care se gaseste in zonele cu o umiditate ridicata. Majoritatea suprafetei Regatului Unit a fost acoperit de copaci, care isi pierdeau frunzele in fiecare an. Impactul avut de popularea zonelor a fost daunator florei, astazi putant vedea doar ramasite din acele paduri. Datorita deselor defrişări care au avut loc de-a lungul secolelor pentru practicarea agriculturii doar 9% din suprafaţa ţării mai este acoperită de păduri, majoritatea acestor zone fiind plantate in scop comercial. Păduri destul de întinse mai găsim doar în estul şi nordul Scoţiei precum şi în sud-estul Angliei. Arborii cei mai des întalniţi în Anglia sunt stejarul, ulmul, frasinul şi fagul. Pinul şi mesteacănul sunt arbori des întalniţi în Scoţia.

Fauna este asemănătoare celei a Europei continentale nord-vestice . Se estimeaza ca in Regatul Unit traiesc peste 30.000 de specii de animale, desi multe dintre ele se afla in pericol. Sunt foarte intalnite mamiferele mici, iar dintre mamiferele mari singurul supravietuitor este caprioara rosie, care ste intalnita in zonele muntoase din Scotia si in Exmmor, in sudul Angliei. Dintre mamiferele mici mai putem enumera bursucul, vulpi, vidre, veverita rosie si pisica salbatica. Animale importante precum lupul, ursul, porcul sălbatic şi renul au dispărut. Căprioara şi ciuta sunt specii protejate pentru vînătoare. Vidrele trăiesc în multe rauri, iar focile apar în zonele de coastă.

Pasarile intalnite in aceste teritorii sunt: mierla, pitigoiul, cintezoi, vrabie, graur, cioara, pescarel si multe altele. Numărul păsărilor mari este în scădere, cu excepţia păsărilor vanate precum fazanul, potarnichea şi cocoşul roşu.

Pestii de apa sarata sunt foarte importani pentru economia Regatului Unit. Gasim urmatoarele specii: cod, batog, hering, calcan, macrou. Dintre speciile de apa dulce amintim: somon si crap.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
8 174 cuvinte
Nr caractere:
45 125 caractere
Marime:
142.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!