Mânăstirea Tismana și Mânăstirea Topolnița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aflata la 40 kilometri de Targu Jiu, manastirea este una de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a carei denumire provine de la arborele de tisa care odinioara crestea din abundenta pe aceste locuri. Intemeiata in acest loc ascuns pe la sfarsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim (1375-1378), dupa cum sustine traditia, biserica Tismana s-a ruinat la sfarsitul secolului al XV-lea. A fost insa reconstruita de catre Radu cel Mare (1495-1508), biserica ei fiind un monument reprezentativ de la inceputul secolului al XVI-lea. In 1564, Dobromir cel Tanar din Tragoviste a impodobit naosul cu fresce de mare valoare, insa din pacate, dintre frescele lui s-au mai pastrat pana azi doar cateva scene si un panou cu portretele a patru domnite.

In 1732, in naos, s-a executat o alta pictura murala, de catre o echipa condusa de Ranite Grigorie. In 1766, zugravul Dumitru Diaconu a repictat pronaosul (frescele sale au fost recent decaptate si expuse muzealistic). Usile bisericii au fost executate in 1698 ce maestrul lemnar Nichita (azi, la muzeul Mogosoaia). In 1821, Tudor Vladimirescu a ordonat de la manastirea Tismana strangerea pandurilor. Atribuindu-i-se un rol important de rezistenta, manastirea cade totusi repede in mana turcilor, datorita lipsei de munitii si tradarii unor conducatori. Pictura originala este in fresca monocroma peste care s-au aplicat tencuieli noi, policrome. Culoarea dominanta este rosu inchis, ca simbol al vietii. Pictura reda chipurile ctitorilor, a domnitorilor si a familiilor lor. In incinta manastirii au fost inchiinate multe ore muncii carturaresti, asa incat Tismana devine unul din primele centre de cultura din Tara Romaneasca. Din bogatul tezaur al acestui lacas, desele jefuiri au lasat putine lucruri. Printre ele se afla si cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Romaneasca - Cadelnita de la Tismana, datata la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea (azi la muzeul de arta) si Tetravanghelul lui Nicodim, cel mai vechi manuscris, datat 1405-1406. Atestarea documentara s-a facut pentru prima data intr-un hrisov din anul 1835. La manastire si-au gasit loc de refugiu multi oaspeti de seama : Paul de Alep, Anton Pann, Grigore Alexandrescu, Al. Vlahuta, George Cosbuc, N. Iorga. Obiecte de cult care se mai pastreaza inca sunt: candela donata de C-tin Brancoveanu, pravila lui Matei Basarab, pomelnicul manastirii retranscris la 1840 dupa cel vechi, fresce cu scene religioase si ctitori, sculptura in lemn, doua sfesnice mari imparatesti decorate cu vulturul bicefal. Manastirea Topolnita Este o manastire de calugari, cu hramul Taierea Capuluui Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), situata in comuna Izvorul Barzii judetul Mehedinti, la 27 km de Turnu Severin, cu ramificatia din DN Drobeta Tr. Severin Motru.

Traditia o atribuie lui Radu I Voievod, picturile murale in fresca, in stil bizantind, apartin fiului sau, Curia vel paharnic, realizate de Gheorghe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Manastirea Tismana Si Manastirea Topolnita
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
567 cuvinte
Nr caractere:
3 169 caractere
Marime:
5.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!