Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situarea: In SE Asiei, intre 0*52 -7*22 lat N si 99*38 -119*16 long. E. Limite : Oc. Pacific (Marea Chinei de Sud), Brunei, Indonezia, Singapore, Oc Indian (str. Malacca). Capitala : Kuala Lumpur, situata ipe coasta de SV a pen. Malacca, la confluenta raurilor Klang si Gombak, intr-o reg. deluroasa, la V de lantul muntos central si la cca 40 km de tarmul str. Malacca Limba oficiala : Maleza; uzitate-engleza si chineza. Malaeza (limba oficiala din 1967) apartine ramurii de SV a familiei de lombi malaezo-poloneziene. Foloseste alfabetele latin si arab.

Diviziuni administrative : 13 state= daerah, dintre care 11 in Malaysia Occidentala (Johor, Kedah, Kelantan, Malacca, Negri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor, Trengganu) si 2 state in Malaysia Orientala (Sabah, Sarawak), si un teritoriu federal (Kuala Lumpur). Istoria : In antic. M. este o zona de interferenta a civilizatiilor indiana, chineza, indoneza. In sec. 8-13 principatele indoneziene Srividjaja si Madjapahit isi extind dominatia asupra pen, Malacca (infiintarea orasului Singapore-1160). In 1253 este intemeiat orasul Malacca, care devine centrul unui stat malaiez ce unifica in sec. 15 aproape intreaga peninsula, opunandu-se expansiunii spre S a Siamului (acum se raspandeste si islamismul care devine religia dominanta). Portughezii ocupa 1511 orasul Malacca, cedand in 1641 locul olandezilor. In 1786 englezii ocupa ins. Penang, iar in 1795 posesiunile olandeze (pe care le dobandesc definitiv prin tratatul de la Londra din 1824. Singapore, Penang si Malacca sunt unite in Straits Settlements (1826) care devine in 1867 colonie britanica. In ultimele trei decenii ale sec. 19 Marea Britanie isi extinde protectoratul asupra principatelor malaieze Perak, Selangor, Negri Sembilan (asa-numita Federatie a Statelor Malaieze) si obtine in 1909 sultanatele nordice Kedah, Perlis, Kelantar si Trengganu cedate de Siam. La inceputul sec. 20, in minele de staniu si pe plantatiile de cauciuc (introdus din America de Sud in deceniul 8 al sec. 19) sunt adusi numerosi muncitori chinezi si indieni. In cursul celui de-al 2-lea razboi mondial (1941-1945), impotriva cuceritorilor japonezi se dezvolta o miscare de eliberare nationala care va continua apoi lupta impotriva administratiei britanice reinstaurate. Uniunea Malaieza (f. 1. 4. 1946) se transforma la 1. 2. 1948 in Federatia Malaya, stat federal compus din 11 principate, isi proclama independenta, devenind membru al Commonwealth-ului. Prin unirea fostelor colonii britanice Sarawak, Sabah si Singapore cu Federatia Malaya ia nastere la 16. 9. 1963 noul stat Malaysia (Singapore se retrage din Federatie la 9. 8. 1965). In 1957 Malaysia devine membru ONU.

Relief si hidrografie : Malaysia este constituita din doua sectoare separate, pe mai mult de 500 km, de Marea Chinei de Sud-unul continental (Malaya), corespunzand partii sudice a Pen. Malacca, si altul insular (Sarawak si Sabah), ocupand partea de NV a ins, Borneo (Kalimantan). Sectorul continental este strabatut dpe directia N-S de un lant muntos (alt. Max. 2 190 m in Gunong ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Malaysia - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
631 cuvinte
Nr caractere:
4 036 caractere
Marime:
9.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
localizare, suprafata
Predat:
la liceu
Sus!