Previzualizare referat:

Extras din referat:

Luna este satelitul natural al Pamantului, invartindu-se in jurul acestuia. Luna, denumita si astrul noptii nu este neaparat vizibila numai nopatea pe cer, existand si zile in care aceasta este vizibila. Ca o curiozitate interesanta, exista zile in care Luna si Soarele rasar in acelasi timp.

Luna, satelitul Pamantului, se gaseste la o departare de circa 384. 400 km departare de acesta. Spre deosebire de celelalte luni, Luna noastra este mare in comparatie cu Pamantul, avand aproximativ un sfert din marimea Pamantului.

Efectul Pamantului Gravitatia Pamantului imprima Lunii rotatia in jurul axei sale. Ciclul lunar dureaza in jur de 27, 5 zile, cunoscand 4 faze: luna noua, luna in crestere sau primul patrar, luna plina, luna in descrestere sau ultimul patrar. Oamenii au ajuns pentru prima data pe luna in anul 1969, o data cu lansarea misiunii spatiale US Apollo 11: Neil Armstrong si Edwin Aldrin, care au debarcat in Marea Linistii pe 11 iulie 1969. Cratere masive Craterele de pe Luna au luat nastere in urma ciocnirii cu meteoriti. In noptile senine cu Luna plina, se pot vedea cu ochiul liber cratere mari, ca si Copernicus. Multe dintre craterele de pe Luna sunt incercuite de linii transparente, numite raze. Acestea s-au format din noroiul aruncat in afara la caderea meteoritilor.

Mari pe Luna? Pe suprafata Lunii exista o multime de pete intunecate. Acestea sunt zone netede din lava care s-a racit si a devenit solida. Lava provenea din eruperea vulcanilor. De pe Pamant aceste suprafete netede par a fi mari. Vechii astronomi le numeau mares care in latina inseamna mari. Muntii Suprafata Lunii este foarte muntoasa. Cel mai inalt lant muntos este cel al Apeninilor. Unul dintre varfurile sale este aproape la fel de inalt ca si Muntele Everest, cel mai inalt varf muntos de pe Pamant.

Temperaturile Atmosfera Pamantului functioneaza ca un acoperis. Opreste caldura Soarelui ca obiectele sa nu se infierbante in timpul zilei. Noaptea previne pierderea caldurii. Luna nu are atmosfera protectoare. Razele Soarelui fac ca temperatura sa ajunga la 123 crade Celsius. Cand Soarele nu lumineaza Luna, temperaturile pot scadea la -123 grade Celsius. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luna - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
340 cuvinte
Nr caractere:
1 858 caractere
Marime:
8.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!