Previzualizare referat:

Extras din referat:

Luna, Selena (numita asa de catre romani) sau Artemis (de catre greci) este singurul satelit natural al Pamantului. Numele de Luna se aplica uneori si satelitilor altor planete din sistemul nostru solar. Varsta Lunii este de aproximativ 4.60 miliarde de ani.

Date despre Luna

Luna are o raza medie de 1.737 km, de 4 ori mai mica decat a Pamantului si orbiteaza in jurul acestuia la o distanta medie de 384.403 km, cu o viteza medie de 3.700 km/h.Atractia gravitationala la suprafata Lunii este de 6 ori mai slaba decat cea terestra.

Luna realizeaza o rotatie in jurul Pamantului in aproximativ 4 saptamani, luna Pamanteasca (27 zile 7 ore 43 min 11.6 sec). In acest interval fazele Lunii sunt: luna noua, primul patrar, luna plina, ultimul patrar si se succed in 29 zile 12h 44 min 2.8 s (numita o luna Lunara). Masa satelitului nostru este de 7,35 x 1022 kg, de 81 de ori mai mica decat masa Pamantului, densitatea medie 3400 kg/m3, iar excentricitatea orbitala este de 0,0549.

Perioada de rotatie a Lunii este egala cu cea de revolutie in jurul Pamantului, astfel incat Luna ne arata mereu aceeasi fata. Mai exact insa, daca se iau in considerare fluctuatiile orbitei lunare si posibilitatea de a observa acest satelit din diferite locatii de pe Pamant, suprafata vizibila este de 59%.

Luna este al doilea obiect ceresc ca stralucire (magnitudine aparenta), dupa Soare. De asemenea, Luna si Soarele au aproximativ acelasi diametru angular, lucru ce face posibile eclipsele solare.

Suprafata Lunii

Suprafata Lunii este acoperita de cratere. Aceste cratere s-au format in urma impactului cu meteoriti uriasi si asteroizi mici, cel mai probabil in vremurile de la inceputul istoriei Lunii pe cand sistemul solar era plin de asemenea fragmente. Cel mai mare crater se numeste Bailly, are o lungime de 295 km si adancime de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 009 cuvinte
Nr caractere:
4 578 caractere
Marime:
14.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
satelit, planete, gravitatie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Profesorului:
Ion Gheorghiu
Sus!