Lacul Ursu Suprafata Adancime Maxima Originea Depresiunii Carstosalina

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din documentele istorice rezulta ca in 1875 s-au produs la Sovata in zona deluroasa estetica a depresiunii Transilvaniei prabusiri si alunecari de material care au condusla individualizarea unei depresiuni in care apele paraielor Toplita si Auriu au format lacul Ursu. Alunecarea si prabusirea depozitelor de panta sunt strans legate de prezenta masivului ce sare care s-a dizolvat si care au contribuit dupa fomarea lacului la salinizarea apei.

Numai dupa 4 ani, adica in 1879, se mentioneaza deja fenomenul de heliotermie, atat de caracteristic si util functiei balneoterapeutice a lacului. Lacul Ursu primeste o cantitate de apa dulce din paraiele mentionate, formandu-se un strat la suprafata ce nu se amesteca cu apa sarata. Apa dulce se scurge mai departe in lacul Alunis. Din Lacul Rosu situat la numai cca. 40 m distanta, Ursu primeste apa sarata, intrucat pe malul lui se gaseste un afloriment de sare.

Salinitatea apei este intre 10- 15 g/l la suprafata, pe cca. 2 m, dupa care urmeaza o crestere brusca intre 2 si 3 m adancime, la 240 g/l, iar de aici si pana la fund valorile oscileaza intre 250- 290 g/l si chiar 300 g/l. Temperatura inregistreaza un salt intre 1, 5- 2, 5 m adancime ce poate ajunge in lunile de vara la 32- 34oC fata de suprafata, unde este mai scazuta. De la 5- 6 m, temperatura se mentine in ecartul de 21- 26oC tot timpul anului valori destul de ridicate dar explicabile daca avem in vedere salinitatea si desitatea apei.

Apa si namolul lacului Ursu sunt recomandate in tratamentul bolilor ginecologice. Aici, la Sovata, se fac bai calde de namol si apa tot timpul anului, iar stratul de apa helioterm, cu temperaturi mai ridicate, da posibilitatea prelungirii sezonului cu balneatie in aer liber.

Pe langa lacul Ursu, la Sovata se mai gasesc cateva lacuri sarate, dintre care lacul Negru instalat intr-o mina de sare prabusita este folosit la bai calde si reci, fiind prevazut cu instalatii proprii. Lacurile de la Sovata, dealurile bine impadurite creeaza cadrul natural si potentialul balneologic pentru o statiune al carui renume a depasit granitele tarii. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
401 cuvinte
Nr caractere:
1 982 caractere
Marime:
4.76 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Lacul Ursu Suprafata Adancime Maxima Originea Depresiunii Carstosalina
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Definitie dupa Nicolae Ceanga: Potentialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea...
Apa reprezinta unul din elementele naturale indespensabile existentei lumii vii. Ea are un rol...
Tipuri principale de lacuri: lacuri tectonice, lacuri vulcanice, lacuri glaciare, lacuri...
Raspandirea lacurilor Numarul total al lacurilor pe Terra este de cca.1 milion, ceea ce...
Potentialul turistic al Romaniei prof. Ioan Iosep POTENTIALUL TURISTIC AL ROMANIEI Definitie...
Sus!