Județul Dâmbovița

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cercetarile desfasurate pe teritoriul judetului Dambovita au demonstrat o continuitate a convietuiri pe aceste meleaguri. Marturie in acest sens sunt descoperirile arheologice, in special cele din comuna Vacaresti, in satele careia se regasesc urme de locuire de pe parcursul intregi istorii.

Din paleoliticul inferior dateaza unelte de silex descoperite in zona satelor Ionesti si Puntea de Greci.

In paleoliticul superior (cca. 35000-10000 ani) aria si numarul descoperirilor creste, din acea peroada datand descoperirile arheologice de la Potlogi, Morteni si Putimanu.

Neoliticul este atestat in judetul Dambovita inca di fazele sale timpuri prin descoperirile de la Bratestii de Sus, dar si in cele avansate prin descoperirile arheologice de la Corbi Mari, Croitori, Genagoiesti, Moara din Groapa, Odobesti si Padureni.

Cercetarile aatesta faptul ca eici existau asezari stabile de agricultori construite in faza mijloci a culturii Gumelnita, care constau la locuinte de suprafata, prevazute cu podina de lut, pereti de lemn lipiti cu pamantsi vetre.

Epoca bronzului (2000-1200 i. e. n. ) se regaseste in asezarile purtatorilor culturii Glina, situata pe terasele raurilor Ialomita, Ilfov, Tinoasa, Nucetel, Racovita si altele, dezvelirea mormintelor realizate in forma de cuti de piatra de la Runcu, Voinesti, Candesti si Mesteacan sugerand ca popularea regiunii subcarpatice era in acea perioada pana in zonele montane.

O importanta aparte o are asezarea de la Persinari, comuna Vacaresti unde in afara faptului ca au fost puse in evidenta fortificatii cu santuri de aparare, s-a descoperit si un tezaur de arma de aur si argint datat din epoca bronzului mijlociu.

Hallstt-ul, prima epoca a fierului, defineste cultura materiala si spirituala a tracilor, marcata de obiecte de la Ocnita-doua centuri de bronz din sec. al XII-lea i. e. n. Trasaturile specifice civilizatiei geto-dacice se regasesc in vestigiile de epocaLa Tene (sec VI-V i. e. n.) descoperite in Valea Voievozilor.

Etapele urmatoare sunt marcate de prezenta tezaurelor monetare, marcand intr-o prima faza legaturile cu teritoriile grecesti, macedonene, romane, marturie in acestsens fiind tezaurele de la Brancoveanu si Gaiesti sau descoperirile de la Moreni, Patroaia si Tachitele.

Dupa retragerea aureliana, legaturile dintre romanitatea sudica si nord-dunareana s-au amplificat in epoca constantiniana (sec. IV i. e. n.) In prima jumatatea sec. al XIII-lea, diploma Cavalerilo Iuaniti mentioneaza existenta ,tarii lui Seneslau situata la rasarit de Olt, care cuprindea cea mai mare parte a jud. Dambovita. Odata cu construirea statului feudal Tara Romaneasca se remarca atat documemtar cat si arheologic o intensa populare a judetului, cercetarile evidentiind existenta asezarilor in toate formele de relief: Cazaci, Bajesti, Pucioasa-Serbanesti, Cobia, Matasaru. Incepand cu sec. al XIV-lea principalele economice, politice si militare se concentreaza la Targoviste, devenita resedinta domneasca si capitala Tarii Romanesti ...

Bibliografie:

Pagini aurii...................................................2001-2002

Targovistea oras modern................. -Scurta istorie a romanilor(Dinu G.Giurescu)

-Vizitati Targovistea si monumentele istorice(Stela Mariana Chitu)

-Taegoviste- scurt discurs sentimental(Mircea Horia Simionescu)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Judetul Dambovita.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 604 cuvinte
Nr caractere:
21 483 caractere
Marime:
20.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
Dambovita, geografie
Predat:
la liceu
Sus!