Previzualizare referat:

Extras din referat:

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai rapidã tranzitie de pe glob de la o putere medievalã la una modernã.

În ceea ce priveste asezarea geograficã, nipon teikoku(tara soarelui rãsare) se întinde pe o suprafatã de 2400 km , în arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adaugã încã 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adaugã arhipelagul Ryukyu cu insula principalã Okinawa , realipitã patriei la 15 mai 1972.

Japonia este a doua putere economicã a lumii, dupã S.U.A.. Din acest punct de vedere Japonia ocupã primul loc în lume în ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob în ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.

Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,având o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). Dupã numãrul de locuitori, Japonia ocupã locul 6 în lume, dupã China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rusã.

In prezent, orasele japoneze se caracterizeazã printr-un amestec de trãsãturi traditionale si stil american,îndrãznet si puternic. În Japonia se gãsesc peste 150 de orase cu peste 100.000 locuitori si 7 metropole cu peste 1 milion de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capitalã, Tokio, cu o populatie de 11,8 milioane de locuitori si formeazã cu regiunea înconjurãtoare si orasele învecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki si Chiba-cea mai întinsã aglomeratie urbanã din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai mari din lume. Aproape jumãtate din populatie trãieste în megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya din sud-estul insulei Honshu.

Principalele orase ale Japoniei sunt: Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai. Fiecare dintre ele însumeazã peste 1 milion de locuitori. Toate aceste orase înglobeazã aproximativ 45% din locuitorii tãrii.

Tokio este capitala tãrii si în acelasi timp cel mai mare oras al Japoniei. Este un megalapalopolis. Tokio- “ capitala rãsãriteana “ , capitala “tãrii soarelui rãsare” începând cu 1869, s-a transformat într-o strãlucitã metropolã. Orasul a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 si a bombardamentelor din perioada 1942-1945. In ultimele trei decenii , au apãrut zgârie-norii-primul fiind Kasumigaseki Building , cu 36 de etaje , inaugurat în 1968-grupati în mare parte în cartierul Shinjuku.

Tokio polarizeazã ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigurã 27% din puterea industrialã a tãrii. Cartierul general al afacerilor comerciale, în mare parte asemãnãtor celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor bãnci si al marilor societãti comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor.

Cea mai impunãtoare constructie o reprezintã turnul televiziunii având 334 m, în partea de vest a orasului. în centrul orasului se gãsesc posta, ministerele, gara centralã, precum si palatul imperial împrejmuit de ziduri medievale si santuri de apã.în partea de nord se desfasoarã cartierul universitãtilor Merji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si grãdina zoologicã. în estul orasului se gãseste Templul Kannon datând din secolul al-xviii-lea si parcul de distractii Asakusa. În sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar înspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniazã cunoscuta stradã “Harumi”, iluminatã feeric. În contrast cu acest cartier, se aflã cartierul Shinjuku denumit “sfârsitul lumii”, un cartier unde predomina mizeria si sãrãcia nu cu mult timp în urmã. acum, însã, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.

Tokio este deasemenea cel mai important centru comercial al tãrii , având peste 400 de institutii de învãtãmânt superior, peste 100 de universitãti, 50 de mari biblioteci, academia japoneza(1879), 600 de cinematografe, 2000 de temple.

Din punct de vedere al ramurilor industriale, cele mai dezvoltate sunt: industria chimicã, a cauciucului, a hârtiei, textilã, metalurgia feroasã, industria constuctiilor de masini. Tokio este deasemenea un foarte mare port la Oceanul Pacific, care comunicã direct cu alt mare port, Yokohama. Functia industrialã a megalopolisului este enormã. El concentreazã împreunã cu Kawasaki si Yokohama aproximativ o treime din productia industrialã a tãrii si reprezintã cel mai mare complex pentru japonezi , cu un trafic ce depãseste 80 milioane tone anual. Tokio este unit de Kawasaki într-o masã continuã de uzine si constructii urbane, cartiere muncitoresti. Aici sunt amplasate zeci de mii de întreprinderi si fabrici al cãror fum si gaze nocive acoperã cerul orasului si face imposibilã privirea siluetei splendide a lui fuji-yama (sau fuji-yama), vulcanul sfânt japonez, care este format dintr –un con vulcanic cu înãltimea de 3376 m si care n-a mai erupt din anul 1707. ”Muntele sfânt” reprezintã punctul cel mai înalt al acestei tãri. legat de vulcani, în japonia existã 196 de vulcani, dintre care 30 sunt încã în activitate. Cutremurele si vulcanii gata sã erupã sunt cele mai mari pericole pentru o tarã asa de dezvoltatã cum este Japonia .

Yokohama este portul cel mai însemnat al Japoniei, în capitala a districtului Kanagawa, în sudul insulei Honshu si pe coasta vesticã a golfului Tokio. Situat la 20 km în sudul metropolei, orasul-port cu o populatie de 3,3 milioane locuitori reprezintã poarta maritimã a lui Tokio, sau a complexului Reihin el este dotat cu cele mai mari si moderne santiere navale si are un trafic sporit. Este un centru important al industriilor chimice, echipament electronic, industria constructiilor de masini si al rafinãriilor de petrol. În Yokohama, punctele turistice cele mai atractive sunt: templele, altarele de cult, bisericile Christian cu numeroasele grãdini si parcuri, precum si institutiile educationale reprezentate de universitãtile: Yokohama National (1949) si Yokohama City (1949).

Yokohama era la inceput un mic sat cu preocupãri pescãresti, cu o populatie de aproape 350.000 locuitori, când a fost vizitat de amiralul statelor unite ale americii, Matthew Perry în 1854. Portul a început sã înfloreascãca un centru comercial în momentul în care a fost deschis spre comertul exterior. Yokohama a fost aproape în totalitate distrusã în 1923 de un cutremur de pãmânt. Reconstructia gradatã, compensatã cu designerele specifice japoneze, au fãcut cu timpul dintr-un oras aproape distrus unul dintre cele mai frumoase si mai moderne orase ale Japoniei. A fost bombardatã în timpul celui de-al doilea-lea rãzboi mondial. Populatia, în conformitate cu recesãmîntul din 1998, este de 3.325.216 de locuitori.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Japonia.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 556 cuvinte
Nr caractere:
14 182 caractere
Marime:
10.66KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!