Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cea mai mare parte arhipelagul are un relief muntos si colinar (peste 80%), de varsta relativ recenta, in cadrul caruia se deosebesc regiuni formate in urma cutarilor tertiare, si tertiare-cuaternare. Principalele unitati de relief sunt : campia Kushiro, localizata in sudul si estul insulei Hokkaido, de forma triunghiulara cu numeroase lacuri (ex. Furen, Toro) si mlastini; campia Ishikari strabatuta de raul omonim, joasa (sub 200m), formata pe substrat argilos; campia Tokachi strabatuta de raul omonim, de origine fluvio-lacustra, in care se gasesc numerosi martori de eroziune; Campia Kanto, dezvoltata pe raul Tone, de forma tentaculara, presarata cu numeroase lacuri si mlastini; campia Osaka, strabatuta de raul Yodo, cu suprafata ceva mai mare. Unitati de campie se mai gasesc si-n insulele Shikoku (campia Tokushima) si Kyushu (campiile Kumamoto, Miyazaki, Yatsushiro). Peisajul regiunilor montane si colinare este reprezentat de : culmile muntoase extinse pe directia nord-sud din zona subtropicala- Kiso, Hida, Akaishi, Kanto, iar dintre varfuri : Uradake (3026m) si Yanigatake (3120m). Pe aceeasi directie se dezvolta si marele graben Fosa-Magna, la sud-est de care se inalta vulcanul Fuji-Yama (3778m). Acelasi graben se continua la nord in insula Shykoku, unde se gasesc numeroase conuri vulcanice, dintre care cele mai reprezentative sunt : Aso (1592m), Kirishima 1700m), Unzen (1359m) si Tsurughi (1959m). In insula Hokaido, altitudinile de peste 2000m se gasesc in partea centrala-conul vulcanic Daisetsu 2290m. Din acest nod orografic se desprind mai multe culmi : Hidaka, Kitami etc.

Periferia regiunii mediane este ocupata de munti mai josi cu altitudini ce rar depasesc 1400m. In insula Honshu relieful montan si colinar cu altitudini de peste 2000m impun o etajare biogeografica si morfoclimatica. Principalele linii orografice au o dispunere nord-sud. In vest se intalneste o culme formata din mai multe sectoare (Mikuni-Echigo-Dewa); in partea mediana se afla sectorul montan reprezentat de la nord la sud prin urmatoa- Rele culmi : Ou (cu vf. Iwate 2042m), Taisiaku si Nikko. La est se desfasoara culmea Kitakami-Abukuma (cu vf. Hayachine 1915m). Clima Sub aspect climatic in arhipelagul nipon se deosebesc doua tipuri principale : in partea de sud un climat subtropical umed cu un puternic caracter musonic; iar in nord unul temperat-musonic, cu ierni deosebit de aspre. Temperaturile medii anuale oscileaza intre 7 grade C in insula Hokaido si 22 grade C in insula Ryukyushu. Din punct de vedere pluviome- Tric mediile anuale se incadreaza intre 800mm/an in N si peste 2100mm/an in S.

Hidrografia Raurile Japoniei sunt scurte, cele mai semnificative fiind: Shiman 367Km, Tone 323Km si Kitagami 250 Km.

Acestea prezinta insa un important potential hidroenergetic (valorificat in cea mai mare parte). In insulele arhipelagului apar depresiuni care adapostesc lacuri de mari dimensiuni, vulcanice, tectonice etc., asa cum sunt lacurile Sued si Biwa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Japonia - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
970 cuvinte
Nr caractere:
5 924 caractere
Marime:
13.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
japonia, geografie
Predat:
la liceu
Sus!