Previzualizare referat:

Extras din referat:

Italia este situatã în Europa de Sud între 35°2926- 47°529 lat. N. si 6°3732-18°3114 long. E.

Vecini: Franta, Elvetia, Austria, Slovenia, marea Adriaticã, marea Ionicã, marea Tireanianã, marea Liguricã

Relieful: Italia cuprinde o parte continentalã, formatã din versantul intern al arcului Alpilor si Câmpia Padului, si o alta peninsularã, ocupatã de lantul muntos al Apeninilor, de dealuri si înguste câmpii litorale. Alpii, în N, se prezintã sub forma unui zid masiv care se desfãsoarã pe cca. 1200 Km pe directia V-E. Pe aceeasi directie se disting Alpii Piemontezi, cu cele mai mari altitudini din Italia, Alpii Lombarzi mai putini înalti  dar cei mai extinsi si usor accesibili la poalele cãrora s-au format, prin bararea unor vãi glaciare, mari lacuri glaciare (Maggiore, Lugano, Como, Garda ) si Alpii Venetieni, cu bogat relief carstic. Apeninii, care ocupã cea mai mare parte a peninsulei si se continuã si în insula Sicilia, sunt fragmentati si prezintã altitudini mai mici decât Alpii. Sunt cunoscuti pentru caracteristicile lor vulcanice: câmpuri de lavã , vulcani activi, lacuri vulcanice, cutremure frecvente. Morfologic distinctã de restul Italiei, insula Sardinia este un bloc vechi masiv, puternic erodat, cu aspect de podis.

Coastele Italiei mãsoarã peste 9000 Km si sunt joase si nisipoase spre marea Adriaticã si înalte si abrupte spre marea Tirenianã. Numeroasele bãi si golfuri au favorizat dezvoltarea porturilor;

Clima: În N clima este continentalã, cu ierni relativ reci, veri cãlduroase si precipitatii abundente. Italia peninsularã are un climat mediteranian, cu veri secetoase si calde si cu ierni ploioase si blânde. De la N la S temperaturile cresc concomitent cu scãderea precipitatiilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Italia.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 311 cuvinte
Nr caractere:
7 269 caractere
Marime:
475.61KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!