Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vecini: Franta (515km); Elvetia (718km), are si o enclava in aceasta tara: Campione d Italia, cu 2. 6km si 2051 locuitori; Austria (415km); Slovenia (218km); Marea Adriatica; Marea Ionica; Marea Mediterana; Marea Tireniana (7456km) PNB: 1. 140. 484 milioane $ PIB/loc: 20. 290 $ Capitala: Roma Economia Industria: Baza energetica este asigurata numai in mica parte din resurse interne: gaze naturale, hidroenergie si energie geotermica. Cele mai importante uzine hidroelectrice sunt constituite pe raurile din Alpi. Uzinele geotermice sunt grupate in Toscana.

Petrolul prelucrat sau consumat de Italia este practic in intregime importat, caci extractia de petrol italian este neisemnat. Prospectiunile petroliere au fost intensificate in zona Apeninilor, dar fara rezultete incurajatore si Italia este obligata sa importe annual.

Rafinarea petrolului are capacitatea de 100 milioane t annual.

Petrolul il importa in principal din Orientul Mijlociu si Libia, prelucrat in centre ca: Milazzo, Cremona, Ravenna, Porto Marghera, Livorno, Mantova, Roma.

Pentru acoperirea nevoilor energetice au fost redeschise minele de carbuni din Sardinia si extinse exploatarile din celelalte bazine carbonifere. Productia de gaze naturale este in scadere.

Italia nu este bogata nici in celelalte resurse minerale, cu exceptia sulfului, marmurei si oarecum a zincului.

Cele mai dezvoltate sectoare industriale sunt: siderurgia, industria textila, electronica si industria automobilelor.

Siderurgia: Productia de otel si fonta a crescut vertiginos, mai ales productia de otel care detine locul 3 in Europa si locul 9 pe glob.

Centre ale productiei de otel se gasesc situate in orasele: Genova Carnigliano, Serto San Giovanni, Milano, Torino, Marghera, Napoli, Taranto, Piombio.

Industria constructoare de masini este puternica si diversificata. Ea joaca un rol foarte important in economia Italiei.

Una din subramurile cu veche traditie in aceasta tara este industria automobilelor.

In uzinele de la Torino, Novara, Milano, Bolzano, Brescia, Modena, Napoli se fabrica o gama larga de automobile, autobuze, autoutilitare, motociclete, motorete, scutere, biciclete etc.

Industria automobilelor ocupa locul 7 pe plan mondial; la Torino este trustul Fiat, unul dintre cele mai puternice din lume. De asemenea sa nu uitam de firme ca Ferrari, Lamborghini, Maseratti, care au adus atata mandrie Italiei.

Centrele cele mai importante de constructii navale sunt in porturile Genova, La Spezia, Napoli, Palermo.

Centrele de construire a tractoarelor si a masinilor agricole sunt indeosebi in Lombardia si Piemont, dar si la Torino, Milano, Cremona si Verona.

Italia s-a facut remarcata si prin industria electrotehnicii si electronicii, produsele sale de calitate fiind recunoscute pe piata mondiala.

Industria chimica este foarte variata, facandu-se remarcata prin cauciucul sintetic, anvelope, fire si fibre sintetice, ingrasaminte chimice, celuloza si hartie. Centrele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Italia - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 303 cuvinte
Nr caractere:
13 214 caractere
Marime:
18.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
italia, demografie, Economie
Predat:
la liceu
Sus!