Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele oficial: Republica Italiana

Capitala: Roma

Situarea: Europa de Sud

Vecini: Franta (515km); Elvetia (718km), are si o enclava in aceasta tara: Campione d'Italia, cu 2.6 km si 2051 locuitori; Austria (415km); Slovenia (218km); Marea Adriatica; Marea Ionica; Marea Mediterana; Marea Tireniana (7456km)

Suprafata - Total 301.230 km? (Locul 71)

- Apa (%) 2,4%

Populatie - 58.751.711 loc. (Locul 22)

- Densitate 192,73 loc./km?

Diviziuni administrative: 102 provincii, gupate in 20 de regiuni

Sarbatoarea nationala: 2 iunie

Limba oficiala: Italiana

Moneda : din 1 ianuarie 2002 - EURO

PIB - Total 1550 miliarde dolari(Locul 8?)

- PIB/loc: 30,700 $

Istorie

Istoria Italiei este probabil cea mai importanta in privinta dezvoltarii culturale si a dezvoltarii sociale din Mediterana. Tara a fost o gazda pentru importante activitati in timpurile preistorice, si de aceea sapaturi arheologice pot fi gasite in multe regiuni: Lazio si Toscana, Umbria si Basilicata. Dupa Magna Graecia, Civilizatia etrusca si Imperiul Roman care a venit sa domine aceasta parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul si Renasterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei si artei europene. Orasul Roma contine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.

Italia in era moderna a devenit un stat-natiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - cand statele peninsulei si Cele doua Sicilii au fost unite de catre regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificatiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma insasi a ramas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finala a unificarii italiene. Vaticanul este acum o enclava independenta inconjurata de Italia, ca si San Marino..

Dictatura fascista a lui Benito Mussolini care a inceput in 1922 a condus la o alianta dezastroasa cu Germania si cu Japonia numita Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) si la infrangerea ultimativa a Italiei in cel de-al doilea razboi mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat in stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constitutii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimisi in exil datorita asocierii lor cu regimul fascist.

Italia a fost membra fondatoare a NATO si a Uniunii Europene, si s-a alaturat grupului de crestere a unificarii politice si monetare din Europa de Vest, incluzand introducerea Euro in 1999.

Politica

Constitutia Republicii Italiene din 1948 a stabilit un parlament bicameral, (Parlamento), consistand din Camera Deputatilor (Camera dei Deputati) si Senat (Senato della Repubblica), o putere judiciara, si una executiva (condusa de un prim ministru) (Presidente del Consiglio dei Ministri). Presedintele republicii este ales pe 7 ani de catre parlamentul reunit cu un contingent mic de delegati regionali. Presedintele nominalizeaza prim ministrul, care propune ceilalti ministri (care inainte erau alesi de presedinte). Consiliul de Ministrii (in mod general, dar nu necesar este compus din membrii parlamentului) trebuie sa pastreze secretele ambelor camere (Fiducia).

Camerele parlamentului sunt populare si sunt alese in mod direct printr-un sistem mixt majoritar si proportional. Camera Deputatilor are 630 de membri. In plus fata de cei 315 membri alesi, Senatul ii include si pe fostii presedinti si alte diverse persoane, conform prevederilor constitutionale. Ambele camere sunt alese pentru maxim 5 ani, dar pot fi dizolvate inainte de expirarea termenului normal.

Sistemul judiciar italian este bazat pe dreptul roman modificat prin Codul napoleonic si prin ultimele schimbari. O curte constitutionala, Corte Costituzionale, care poate trece peste constitutionalitatea legilor, este o inovatie post-al.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Italia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
50 002 cuvinte
Nr caractere:
520 589 caractere
Marime:
68.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
italia, turism, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!