Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare matematica: intre latitudine nordica 63o25 -66o32, respective longetitudine vestica 13o30 -24o30 Asezare geografica: Islanda este un urias podis volcanic, unul dintre teritoriile cele mai active din punct de vedere volcanic al lumii, si in ziua de azi. Suprafata insulei este acoperita in proportie de 12% de gheata.

Teritoriul tarii reprezinta un podis de bazalt (alt. 640-760 m), din care se ridica circa 100 de conuri vulcanice, dintre care multi sunt activi (Hekla, Laki, Vatnajokull, 2000 m, Hofsjokull, 1765 m, Myrdalsjokull, 1450 m); gheizere si izvoare fierbinti, ghetari masivi.

Forme de relief de ordinul II sunt foarte putine fiind mai ales vulcani: Vulcanul Askj, Vulcanul Hekla, Vulcanul Hvannadalshunukur, Vatna Jokull Hidrografia prezinta: -ape curgatoare: Rauri: Blanda, Jokulsa, Skjalfandafljot, Hvita.

-ape statatoare: Lacuri glaciare: ?ingvellir, Thoris.

Capitolul IV Clima: datorita climei oceanice temperatura ramane deasupra temperaturii de inghetare in cea mai mare parte a anului.

Temperatura medie in capitala este de 0oC in ianuarie, si 11oC in iulie; cantitatea medie de precipitatie este de 800 mm.

Teritoriile din nordul si centrul insulei sunt mai reci Principala clima care ocroteste insula este temperat oceanica (caracteristicile acestui climat sunt date de circulatia vanturilor de vest. Temperaturile medii anuale sunt de 10-15oC, cu amplitudini reduse. Precipitatiile sunt abundente si cad tot timpul anului) insula mai este influentata de clima subpolara datorita localizarii geografice insa foarte putin.

Capitolul V Vegetatia: datorita tipurilor de clima exista o zona de tundra in care vegetatia este putin variata, cu specii de arbori si arbusti ca: afin, merisor, argintica, mesteacan pitic, salcie pitica, music si licheni Capitolul VI Fauna ii are ca reprezentanti pe: specii de pasari, pesti (islanda fiind o mare exportatoare de peste), balene, reptile, insecte.

Capitolul VII Solurile sunt cateva tipuri de soluri, si aceste datorita faptului ca temperatura se pastreaza tot timpul anului pozitiva: tjale, podzolice, turboase, soluri scheletice si soluri de mlastina.

Istorie Date importante din istoria Islandei: 870 Ingelfur Arnason, care plecase din Norvegia, a colonizat Islanda. 930 Colonistii au format primul parlament din lume, Althing. Anii 1200 A izbucnit razboiul civil 1262 Althing, parlamentul Islandei. a acceptat suzeranitatea Norvegiei. 1380 Norvegia si Danemarca s-au unit, Islanda trecand sub dominatia celei de-a doua. 1402 Doua treimi din populatie a murit din cauza ciumei bubonice. 1783-1790 din cauza eruptiei vulcanilor oamenii nu au mai avut ce sa mai manance si au murit in numar foarte mare. 1800 Althing a fost abolit fiind reinstituit in 1843. 1874 Danemarca a dat Islandei o constitutie si control asupra finantelor proprii. 1918 Islanda s-a unit cu Danemarca. 1940 Britanicii au debarcat in Islanda pentru a o apara de germani, deoarece danezii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Islanda - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 196 cuvinte
Nr caractere:
7 073 caractere
Marime:
1.85MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
islanda, monografie, clima, relief
Predat:
la liceu
Sus!