Iran - caracterizare geo-demografică și economică - diferențieri regionale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Caracterizare geografica
2. Caracterizare demografica
3. Economie
4. Diferentieri regionale
5. Bibliografie

Extras din referat:

1.Caracterizare geografica

POZITIE GEOGRAFICA

Iran face parte din categoria statelor din sud-vestul Asiei (Orientul Mijlociu), cu iesire la Golful Persic si la Golful Oman.Este pozitionat la intersectia paralelei 32º lat. N cu meridianul 53º long. E, între 44º şi 63º long. estică şi 25º şi 39,5º lat. nordică, avand o desfasurare de 14º in latitudine si de circa 10º in longitudine. Are o suprafata de 1.648.000 km², teritoriul sau extinzandu-se pe 2.250 km de la sud-est la nord-vest si 1.400 km de la nord-est la sud-vest.

Vecinii Iranului sunt :

- la nord Armenia (35km), Azerbaidjan (432km), Marea Caspica (linia de litoral are o lungime de 740km) si Turkmenistan (992km)

- la est Afganistan (936km) si Pakistan (909km)

- la sud Golful Oman si Golful Persic

- la vest Irak (1.458km)

- la nord-vest Turcia (499km) si Azerbaidjan (enclava Nakhicevan-179km)

Linia costiera are o lungime totala de 2.440 km incluzand si cateva insule din Golful Persic.

Este o ţară mare fiind a XVII-a ţară ca întindere de pe glob (cam de 3 ori cât Franţa, sau cât a V-a parte a S.U.A, deci este mai mare decât Regatul Unit, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda şi Germania la un loc)

Fig. 1 Pozitia Iranului in cadrul continentului Asia

RELIEF

Relieful corespunde unui podis vast cu altitudini de circa 1.400 – 1.500 m , Podisul Iranian.Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase: Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud-vest. Cei mai inalti munti sunt Muntii Elbus, unde Varful Demavend, un vulcan stins, se ridica la 5.780 m, cel mai inalt punct din Iran. Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Caspice si ale coastei Golfului Persic. Pe Podisul Iranian sunt 2 intinse deserturi Dasht-i-Lut (in centru) si Dasht-i-Kavir (in nord-est), care ocupa aproximativ ⅓ din suprafata Iranului.

Fig. 2 Iran – harta fizica

CLIMA

Clima este influentata de prezenta muntilor marginali, cu rol de bariera in calea maselor de aer, si de pozitia in zona subtropicala, de unde rezulta continentalismul accentuat specific acestui podis.

Iran are un climat de tip continental, cu ierni reci si veri fierbinti ce predomina in intregul podis. Precipitatiile nu depasesc 300 mm anual, in zona de podis, iar deserturile si litoralul Golfului Persic primesc mai putin de 130 cmm. Cantitati mari de zapada cad pe piscurile montane si acestea constituie principala sursa de apa pentru irigatii in timpul primaverii si la inceputul verii. Pe litoralul caspic vremea este umeda si calda tot timpul anului, iar precipitatiile variaza intre 1.000 si 1.500 mm anual. In fiecare an, mai mult de jumatate din zilele anului sunt senine. Anotimpurile se schimba brusc. In ziua Anului Nou, prima zi a primaverii, livezile sunt in floare si abunda florile salbatice.

La Teheran temperatura variaza intre -3ºC, minima medie, si 7ºC, maxima medie, in ianuarie intre o minima medie de 22ºC si o maxima medie de 37ºC, in iulie.

Fig. 3 Medii lunare minime si maxime in Teheran

Fig.4 Iran-schita climatica : 1- precipitatii peste 1600mm; 2 – precipitatii medii anuale intre 600-1000mm; 3 – precipitatii medii anuale sub 600mm; 4 – regiune cu ploi de iarna si primavara; 5 – temperaturi pozitive in luna ianuarie.

Sursa : Radulescu Ion, Geografia continentelor, pag. 232

HIDROGRAFIA

Rarurile sunt rare, au un regim torential in cursul superior si seaca in cel inferior, unde debuseaza in mlastini si saraturi. Lacurile sarate mari puncteaza zone joase ale unora in depresiunile interne, cum sunt: Lacul Namek, Nahtegan, Task).

Principalul rau care strabate teritoriul Statului Iran este Karun (725 km lungime), afluentul Shatt-al’Arab-ului, care se varsa in Golful Persic.Datorita climatului arid, raurile nu sunt permanente, iar lacurile, putine la numar sunt sarate. Dintre acestea, mai important este Urmia din nordul tarii.

FLORA SI FAUNA

Peste o zecime din teritoriul tarii este impadurit.Cele mai intinse paduri se gasesc pe versantele montane ce se inalta dinspre Marea Caspica si sunt formate din stejari, frasini, ulmi, chiparosi si alte specii valoroase de arbori. In zonele de podis, stejarii pitici se gasesc pe versantele montane cele mai umede, iar in sate sunt cultivate livezi si arbori precum platanul, plopul, salcia, fagul, artarul si dudul. Plantele salbatice si arbustii cresc pe pamantul gol si constituie nutret, dar soarele verii le usuca.

Fauna este formata de ursi, in munti, oi si capre salbatice, gazele, magari salbatici, porci salbatici, pantere si vulpi. Printre animalele salbatice se numara oile, caprele, vacile, caii, bivolul de apa, catarii si camilele. Fazanul, prepelita, barza si soimul sunt pasari autohtone.

2.Caracterizare demografica

Fig. 5 Iran - harta administrativa

Observații:

Referat prezentat la Facultatea de Stiinte Economice, specializarea Geografia Turismului, cursul Geografia continentelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iran - Caracterizare Geo-Demografica si Economica - Diferentieri Regionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 235 cuvinte
Nr caractere:
24 698 caractere
Marime:
671.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!