Previzualizare referat:

Extras din referat:

Informatii generale

Denumirea oficiala: Republica Islamica Iran (Jomhuryi-e Eslami Iran)

Suprafata: 1.684.000 km patrati

Populatia 68 688 433 loc

Densitate 42/km²

Capitala si cel mai mare oras: Teheran

Limbi vorbite: Araba, persana, kurda, turca

Culte 99% din populaţia iraniană este de confesiune islamică, şiită.

Seful statului:

Presedintele tarii este Mahmoud Ahmadinejad, ales prin vot democratic in vara anului 2005, mandatul acestuia fiind de 4 ani. Candidatura presedintelui trebuie sa fie aprobata in prealabil de catre Consiliul Gardienilor.

Limbi vorbite:

Limba oficiala in Iran este persana (farsi) fiind folosita de asemenea in Afganistan (alaturi de afgana) si Tadjikistan (dialectul tadgic) cat si dialectul “daria” folosit cu precadere in zona estica la granita cu Afganistanul.

In zona de nord-vest unde populatia majoritara este azera ( circa 17 milioane) se foloseste cu precadere, limba turca. In zona de sud –vest unde locuieste o comunitate considerabila a populatiei arabe , limba vorbita este araba.

Cea mai uzitata limba straina de circulatie internationala este limba engleza, care insa nu este cunoscuta de foarte multe personane, comunicarea uzuala fiind dificila.

Produse importate: piese de masini, arme si echipament militar, produse alimentare, produse farmaceutice, autovehicule

Produse exportate: Petrol brut si produse peroliere, covoare, piei, fructe

Moneda oficiala: Rial

Cursul oficial de schimb la 20 octombrie 2007: 1 USD = 9340 riali.

Forma de stat: Republica.

Ora locala: Pe intreg teritoriul Republicii Islamice Iran opereaza ora GMT + 3,5 pe tot parcursul anului calendaristic.

Suprafata si vecinii:

Republica Islamica Iran are o suprafata de 1.684.000 km2 fiind cel de-al 17 –lea stat ca marime, la nivel mondial. Iranul se invecineaza cu state precum Azerbaidjan (432 km), Armenia(35 km), Turkmenistan (992 km), Afghanistan (936 km), Pakistan (909 km), Turcia (499 km) si Irak (1.458 km) si are iesire la Marea Caspica, Golful Persic si Golful Oman.

Alte aspecte :

- introducerea si consumul de bauturi alcoolice in Iran este strict interzisa;

- portul imbracamintei:

- barbatii: nu sunt permisi pantalonii scurti sau altceva mai putin decat camasa sau tricou;

- femeile: parul acoperit cel putin cu batic, obligatoriu o haina care sa acopere corpul de la umeri pana spre genunchi, peste pantalon. Este acceptat tacit machiajul;

- nu sunt foarte multi vorbitori ai altei limbi decat cea persana, comunicarea uzuala fiind dificila;

In Teheran clima este uscata, calda ajungand pana la 47-48 grade C in timpul verii, si relativ rece iarna, fara ca temperatura sa scada mult sub 0 C. Ploile sunt rare in timpul verii, din luna iunie si pana in octombrie acestea fiind practic, inexistente.

I. POZITIA GEOGRAFICA

Iranul care a fost Persia este situat în partea de est a emisferei nordice, în sud-vestul Asiei, fiind considerat ca una din ţările Orientului Mijlociu. Geografic, Iranul este situat între 44 grade şi 63 grade longitudine estică şi 25 grade şi 39,5 grade latitudine nordică. Iranul prezintă o mare diversitate din toate punctele de vedere, chiar şi sub aspectul reliefului şi climei. Este o ţară mare, cu o suprafaţă de 1 645 258 km², cam de trei ori cât Franţa, sau cât a cincea parte a SUA, deci este mai mare decât Regatul Unit, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda şi Germania la un loc.

II. ELEMENTE ALE CADRULULUI NATURAL

Caracteristici Geografice:

Jumatate din suprafata Iranului se gaseste pe un podis aflat la 1.200 m inaltime. Aceasta regiune centrala este inconjurata de lanturi muntoase: Muntii Elburs in nord si Muntii Zagros in sud – vest. Cei mai inalti munti sunt Muntii Elburs, unde Varful Demavend un vulcan stins, se ridica la 5.780 m, cel mai inalt punct din Iran. Partile centrale si estice ale tarii sunt dominate de Desertul sarat Kavir, nelocuibil presarat doar cu oaze.

Principalele zone depresionare se gasesc de-a lungul tarmurilor sudice ale Marii Caspice si ale coastei Golfului Persic.

Observații:

iran-localizare, potential turistic

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
9 051 cuvinte
Nr caractere:
53 523 caractere
Marime:
208.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Pop Mihai
Sus!