Introducere în meteorologie și climatologie - organizarea unei stații meteorologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

METEOROLOGIA: ramura stiintelor geo-fizice care se ocupa cu studiul atmosferei atat din punct de vedere al proprietatilor fizice, chimice si de structura cat si din cel al proceselor si fenomenelor care au loc in cuprinsul ei. Etimologia cuvantului vine de la grecescul “meteoron” care inseamna process, fenomen atmosferic.

CLIMATOLOGIA: este o ramura stiintifica interdisciplinara intre meteorology si geografie. Ea se ocupa cu studiul climei, care se refera la valorile medii anuale intrun anumit loc geografic. Acest studiu cuprinde observarea si masurarea radiatiilor, temperaturii, presiunii atmosferice, a curenţilor de aer, tinand cont de factorii geografici care influenţeaza aceste valori ca de exemplu: latitudinea, longitudinea, altitudinea, relieful, solul şi vegetaţia. Se poate deosebi în cadrul climei „microclima”, „mezoclima” şi „macroclima”. Etimologia cuvantului vine de la grecescul “klima” care inseamna inclinare.

ATMOSFERA: este invelisul gazos al Pamantului care contine in suspensie cantitati variabile de particule solide si lichide.

SCURT ISTORIC METEO-CLIMATOLOGIC

- Prima lucrare de “specialitate” in domeniul meteorologic apare gratie lui Aristotel in secolul IV d.Chr. si se intituleaza “Meteorologica” ( 364 d.Chr.)

- Primul instrument meteorologic a fost termometrul, inventat in anul 1604 (1607) de catre Galileo Galilei si function cu apa.

- Primele constatari referitoare la ciclicitatea climei apar in secolul XVI si sunt constatate de catre viticultorii francezi din zona Bordeaux.

- In anul 1643 Evangelista Toricelli, ucenicul lui Galileo Galilei a inventat barometrul cu mercur.

- Intre anii 1854 – 1856 apare prima retea meteorological. Aceasta urmarea permiterea supravegherii in cat mai bune conditii a unor teritorii cat mai extinse.

- In anul 1860 sint realizate primele harti meteorologice de catre Brandes.

- In 1887 se infiinteaza Organizatia Meteorologica Internationala (OMI).

- In 1951 Organizatia Meteorologica Internationala (OMI) devine Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM).

- In 1932 Jacob Bjerkness realizeaza pentru prima data un sistem de inscriere a datelor meteorologice in cadrul hartilor sinoptice.

- In anul 1948 se creaza primul ordinator stiintific cu ajutorul caruia se trece la o noua abordare in meteorology si anume NWP (numerical weather prediction)

- Dupa 1 aprilie 1960, odata cu lansarea primului satelit meteorologic (T.I.R.O.S. I) se pun bazele celui mai complet sistem de observare a atmosferei prin intemediul meteorologiei satelitare.

METEOROLOGIA SATELITARA

Satelitul meteorologic este un satelit artificial al Pamantului special dotat pentru masuratori meteorologice si caruia i s-au impus caracteristici speciale de vehiculare in spatiu.

Satelitii meteorologici sunt utilizati pentru obtinerea de informatii, in timp real, asupra starii atmosferei terestre si determinarea parametrilor geofizici, prin prelucrarea numerica a imaginilor.

Aparatura specifica imbarcata la bordul satelitului este in principal urmatoarea:

- una (sau doua camere de luat vederi) prevazuta cu obiectiv obturator si tub vidicon;

- radiometru de explorare cu oglinda;

- instrument pentru convertirea imaginilor televizate sau informatiei energetice in semnale radioelectrice;

- sistem de inregistrare pe banda magnetica;

- emitator radio pentru transmiterea automata a semnalelor electrice, cu frecventa modulata.

Pe plan mondial, volumul datele satelitare furnizate de satelitii meteorologici creste permanent datorita maririi rezolutiei geometrice si radiometrice a acestora, a cresterii numarului de senzori imbarcati. Puterea de calcul necesara prelucrarii acestor date devine din ce in ce mai importanta si aceasta atat din cauza cantitatii mari de informatie dar si a dezvoltarii de algoritmi performanti, dar gurmanzi in ceea ce priveste timpul de calcul (recunoasterea automata a norilor, determinarea profilelor verticale de temperatura si umezeala etc).

Datele satelitare au aplicatii in domeniul meteorologiei, hidrologiei, agriculturii, transporturilor, energeticii, constructiilor, turismului, sanatatii etc. si in mod cu totul special servesc pentru actiunile de protectie civila in cazul unor fenomene periculoase sau de dezastru si, evident, pentru monitoringul si protectia mediului.

Statiile de receptie si prelucrare (la sol) a datelor satelitare sunt parte a sistemului de veghe meteorologica mondiala, alaturi de platformele satelitare, senzorii imbarcati si reteaua globala de masuratori in situ (statii meteorologice clasice, observatoare de radiosondaj aerologic, radare meteorologice si posturi pluviometrice).

SCURT ISTORIC METEO-CLIMATOLOGIC IN ROMANIA

- Primele referiri la evenimente meteo-climatice extreme de pe teritoriul tarii noastre apartin cronicarilor Miron Costin si Dimitrie Cantemir.

- Primele masuratori meteorologice se fac dupa anul 1780 de catre Petru Poni la Iasi.

- Prima statie meteorological de pe teritoriul Romaniei s-a infinntat in anul 1859 la Sulina in cadrul Comisiei Dunarene fiind condusa de inginerul Kuhll.

- In anii urmatori se infiinteaza alte statii meteorologice in orasele : Bistrita (1864), Reghin (1868), Orsova si Baia Mare(1871), Satu Mare (1872), Timisoara si Miercurea Ciuc (1873), Odorhei (1874), Alba Iulia (1875) etc.

- Pe 30 iulie 1884 se organizeaza la Bucuresti Institutul Meteorologic Central (I.M.C.) sub conducerea lui Stefan Hepites, care in timp va deveni pe rand I.M.H., I.N.M.H., I.N.M.H.G.A), iar astazi se numate Administratia Nationala de Meteorologie (A.N.M.)

- In perioada 1884-1908 s-au infiintat 66 de statii climatologice si 348 posturi pluviometrice

- Din anul 1915 a inceput sa se publice un buletin meteorologic zilnic.

- In anul 1936 inRomania functionau 30 de statii sinoptice, 180 de statii climatologice si 1100 puncte pluviometrice.

Observații:

UNIVERSITATEA BUCURESTI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE – PLANIFICARE TERITORIALA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in Meteorologie si Climatologie - Organizarea unei Statii Meteorologice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 139 cuvinte
Nr caractere:
13 901 caractere
Marime:
1.24MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Iordache
Sus!