Insulele Hawaii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hawaii (statul) singura insula stat si cel mai sudic stat al SUA.

Staul este compus din opt insule principale si 124 secundare si bancuri de nisip. Honolulu este capitala si cel mai mare oras din Hawaii.

Se intinde pe 3900 km de la coasta de vest a SUA.

Statul Aloha adica Hawaii a fost numit oficial ca al cincizecilea stat a uniunii pe 21 august 1959 si ocupa o suprafata aproape in intregime vulcanica la origine. Noi suprafete ce se afla aproape de nivelul marii deriva din bancuri de corali. Aceste bancuri s-au format de-a lungul unei perioade cand nivelul marii a fost mai mare decat este acum. Relieful divers din Hawaii include deasemenea munti inalti de peste 4000 m, mari intinderi de straturi sterpe de lava. Plaje aurii bogate in palmieri, stanci magnifice si canioane foarte colorate, campii si paduri multicolore.

Insulele Hawaii au fost colonizate de imigrantii polynezieni acum mai bine de 1000 de ani, dar probabil au ramas necunoscute in Polynesia pana cand capitanul James Cook le-a descoperit in 1778. El le-a numit Insulele Sandwich in onoarea patronului John Montagne al IV-lea conte Sandwich. In 1796 regele Kamehameha I a unit insulele intr-un singur regat independent. In 1893 monarhul hawaian a fost demis si Hawaii a devenit succesiv o republica in 1894, o posesie a SUA in 1898 si un teritoriu SUA in 1900. De-a lungul ultimei jumatati a secolului al IX-lea Hawaii si-a dezvoltat o economie bazata pe plantarea si cultivarea de zahar si mai tarziu de ananas pt export. Mii de imigranti majoritatea din Asia au venit sa lucreze pe plantatii. Numele statului vine din specificul insulei Hawaii si este un cuvant polynesian cu inteles necunoscut. In secolul al IX-lea numele a fost atribuit intregului arhipelarg.

Locul Hawaiiului in istorie mondiala moderna a fost stabilit pe 4 decembrie 1941 cand un masiv atac aerian asupra flotei de la Pearl Harbor si asupra altor instalatii militare din Hawaii a precipitat intrarea SUA in al II-lea razboi mondial. Rolul Hawaii-ului ca una din cele mai puternice baze militare americane a continuat pana in prezent.

Statul Hawaii este compus dintr-un lant de insule ce se intinde pe aproape 2600 km, intre insula Hawaii in sud si insula Kure in nord.

Statul are o arie totala de 16729 km patrati incluzand 93 km patrati de apa interioara. Este al patrulea stat mic. Statul se imparte in opt mari insule care sunt: de la est la vest Hawaii, Maui, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai, si Niihau. In nord de aceste insule principale se intinde o regiune de stanci si bancuri de corali: cea mai mare dintre acestea este Laysan, care acopera doar 400 de hectare. Cele opt insule ale Hawaii-ului care se intind la sud de Tropicul Racului, au un climat tropical determinat de latitudine, curentii oceanici si vanturile de nord.

Activitati economice Structura economica Hawaiiana a suferit o succesiune de schimbari incepand cu ultimul an al secolului XVIII. In acea vreme nativii hawaiieni aveau o economie ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insulele Hawaii - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 531 cuvinte
Nr caractere:
14 062 caractere
Marime:
352.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hawaii, insule
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 7-a
Sus!