Insulele Comore

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trei dintre primele patru insule ca marime din Arhipeleagul Comorelor alcatuiesc un stat independent, care mai cuprinde si cateva zeci de insulite. Locuitorii celei de a patra insule, Mayotte, au ales sa ramana alaturi de Franta.

In decursul a milioane de ani patru insule vulcanice s-au inaltat din Oceanul Indian, la nord de Madagascar: Grande Comore, Mwali, Mayotte (Mahore) si Nzwami. Doua dintre aceste insule, Mayotte si Mwali, pastreaza putine urme ale originii lor vulcanice: cu timpul, varfurile abrupte ale muntilor s-au tocit si nu ies in evidenta in peisajul deluros.

Insula Nzwami este cea mai pitoreasca. Resturile craterelor sale vulcanice sunt inconjurate de podisuri acoperite cu vegetatie exotica, presarate din loc in loc cu lacuri si cascade.

Pe cea mai are insula, Grande Comore, se afla Karthala - ultimul vulcan activ din arhipeleag. Eruptiile sale afecteaza insula la intervale de 5 - 10 ani, aspectul unei mari parti din insula amintind de un peisaj selenar din aceasta cauza. Locuitorii insulei traiesc in neliniste continua, deoarece directia raurilor de lava ce se revarsa suierand infricosator in mare nu poate fi prevazuta. In Insulele Comore circula povesti minunate despre misteriosul vulcan. Raspandirea acestora este sprijinita si de natura: varful vulcanului Karthala (2361 m) este aproape in permanenta invaluit de nori de ploaie.

Potrivit celor mai recente informatii, primii care si-au facut aparitia in Arhipeleagul Comore au fost persii, in preajma anului 975. Timp de secole dupa aceea, insulele s-au aflat sub influenta persana si araba. Comorele au devenit centrul comertului est - african cu sclavi, care a sporit considerabil averea sultanilor arabi. Bogatia insulelelor nu a ramas mult timp un secret pentru vecini.

Permanentele incursiuni ce aveau ca scop jaful si care veneau mai ales dinspre Madagascar, au determinat autoritatile din Comore sa solicite ajutor francez. Franta a intervenit cu placere iar in 1866 a transformat arhipeleagul in protectorat francez. In 1975 Franta se declara e acord sa recunoasca independenta Comorelor, dar cu o conditie: fiecare insula sa-si exprime individual optiunea. Rezultatul referendumului a fost surprinzator: Mayotte a decis sa ramana alaturi de Franta.

In prezent locuitorii insulei au statut de cetateni francezi din departamentele externe.

Sursa ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insulele Comore
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
436 cuvinte
Nr caractere:
2 181 caractere
Marime:
36.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!