Insula Șerpilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Insula Serpilor a facut parte odinioara din soclul continental al Dobrogei. Este situata la est de gurile Dunarii, in Marea Neagra, in dreptul orasului-port Sulina, la o distanta de 44, 814 km de uscat. Localizarea sa: 30 grade, 14 minute, 41 secunde longitudine estica si 45 grade, 15 minute, 53 secunde latitudine nordica. Are o suprafata de 17 hectare si o circumferinta de 1973 m, cu o forma neregulata. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440m, iar pe directia sud-vest, de 662 m.

Adancimea marii, in jurul insulei, este cuprinsa intre 4-25 m.

Economic, Insula Serpilor nu a avut in trecut o importanta deosebita. Ea constituia un masiv calcaros stancos, o serie de roci marine si o buna baza de pescuit. Importanta sa economica a crescut odata cu descoperirea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale in subsolul platoului continental din jurul insulei.

Odata cu trecerea timpului a crescut si importanta strategico-militara a insulei.

Dupa ocuparea ei de catre U. R. S. S., in 1948, aici s-a dezvoltat o puternica baza militara, de control naval si aerian, de aparare antiaeriana si maritima, apartinand acum Ucrainei.

In prezent, statiile de radiolocatie aflate pe insula executa cercetarea aeronavala la mare distanta. Cercetarea spatiului aerian se poate executa intr-un perimetru ce cuprindea Marea Neagra si Marea Mediterana, pana la coastele Libiei. Rezultatele cercetarii sunt transmise unui punct de conducere. Tot aici se stocheaza informatiile nucleare intercontinentale de pe teritoriul ucrainean. Tot pe insula sunt amplasate statii de bruiaj si ascultare atat a convorbirilor in fonie, cat si a celor prin cablu. Pe insula este dislocata o garnizoana militara cu mai multe subunitati independente, care deservesc un heliodrom, un miniport militar, statii de radiolocatie, depozite, instalatii energetice, un far si sistemul de paza si aparare a granitelor de stat ale Ucrainei.

Apararea bazei militare de pe insula este realizata de o nava tip fregata, o nava de patrulare si unul-doua submarine.

Din datele cunoscute pana in prezent, reiese ca, in zona, Ucraina a intensificat activitatile sale militare si economice.

In legendele mitologice, Insula Serpilor este mentionata sub denumirea de Leuce (in greaca veche, Alba). Conform legendelor, pe aceasta insula, Achille - erou al aheilor - ar fi avut un templu si alte edificii in care locuiau preotii. Legendele par a fi adevarate, deoarece, in 1823, urmele vestitului templu inchinat lui Achille au fost descoperite de capitanul Kritziky. Edificiul are un diametru foarte mare, este de forma patrata, fiecare latura avand 29, 87 m.

In partea de est a sanctuarului se afla templul lui Achile. Arhitectura constructiei si a altor vestigii din insula este specifica epocii numita ciclopeana, asemanatoare celor din Thesalia si Tracia: ziduri formate din blocuri mari de piatra imbinate fara ciment, iar calcarul din care au fost fasonate confera constructiei o culoare alba. Templul lui Achille a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insula Serpilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
5 178 cuvinte
Nr caractere:
25 680 caractere
Marime:
20.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
insula, teritoriu
Predat:
la liceu
Sus!