Insula Paștelui, statuile uriașe

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Statuile uriase au facut gloria Insulei Pastelui. Ele sunt si vor ramane simbolul trecutului misterios al insulei. Cioplite in tuf vulcanic, cu asperitati care ies ca niste negi pe intreaga lor suprafata, statuile nu mai lasa sa se intrevada lupta artistului cu materia. Culoarea lor galbuie aduce o nota discordanta in tonalitatea negricioasa a peisajului. Avand intre 5 si 12 m inaltime si de la cateva tone la peste 20 de tone greutate, statuile reprezinta pasari, pesti, mai ales, figuri omenesti. Cele care intruchipeaza figuri omenesti nu sunt, de fapt, decat niste uriase busturi, cu capul mult alungit acesta reprezentand 3/7 din inaltimea lor totala - busturi infipte adanc in pamant. Astazi orbitele ochilor sunt goale, dar initial pupilele erau facute din coral alb, iar irisul era sapat in tuf vulcanic rosu. Intre problemele ridicate de ipotezele privind aceste monumentale opere de arta se ridica si acelea daca au fost realizate pe loc, acolo unde se gasesc in mare parte si astazi, sau, din contra, in alta parte, si aduse pe insula.

S-a spus ca au fost ridicate pentru a apara pamantul de dusmanii veniti de pe mare, insa este o interpretare absurda, caci statuile erau cu spatele la adversar si priveau colinele rotunjite si campiile pietroase din interiorul insulei. Lupta dintre ocen si insula le este indiferenta cu toate ca valurile se napustesc, distrugatoare, asupra tarmului. Ele descompun incet statuile si falezele care le suporta, multe dintre ele cazand prada valurilor.

Se presupune ca unele statui au fost pictate, deoarece s-au gasit fragmente din acestea cu urme de vopsea rosie si alba.

Un numar mic de statui au fost initial acoperite cu coroane si palarii de forma cilindrica, facute din piata vulcanica de culoare rosiatica. Asezate inclinat, pareau un fel de cozoroc deasupra fetei. Aceste ornamente ajungeau sa aiba circa 2, 70 m inaltime si un diametru de 2 m. Palariile provin din muntele Punapau, un crater care se afla in spatele asezarii Hanga-roa. Douazeci si trei de cilindri au ramas acolo, din vremea in care lucrarile au fost intrerupte. Palariile purtau numele de pukao, ceea ce insemna parul adunat in crestet. Aceaste ornamente au reprezentat o inovatie tarzie, care nu s-a generalizat caci un numar mare de statui, in special cele din jurul vulcanului, nu au nimic pe cap.

Cea mai mare statuie a fost cea care, numita Paro, zace la Te-pito-ke-kura. Are o inaltime de 10 m, un diametru de 7, 80 m si cantareste peste 20t. Este decorata cu un cilindru de 1, 80 m inaltime si 2, 40 m in diametru.

Numai cateva dintre statui au fost cioplite in bazalt. Toate celelalte provin din cariera de la Rano-raraku. Craterul Rano-raraku este ultimul dintr-un sistem de conuri vulcanice, care pornesc de la Rano-aroi, format din straturi groase de cenusa. Toate statuile au fost executate dupa un model unic, dar asezarea lor capricioasa le da o anumita individualitate. Unele, apropiate, par sa discute intre ele, altele, mai ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Insula Pastelui Statuile Uriase
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 944 cuvinte
Nr caractere:
10 290 caractere
Marime:
11.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
insula, localizare
Predat:
la liceu
Sus!