Influența agriculturii intensive asupra solurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Solul este principala noastra resursa naturala de el depinde, in mare masura, recolta culturilor agricole si aprovizionarea populatiei cu produse alimentare Deseele organice Alunecarile de teren Degradare la nivel de flora si fauna Resurse mondiale de soluri. Starea lor generala la etapa actuala Solutii pentru viitor Solul reprezinta un strat afanat cu grosimea de pana la 1-1, 5 m de la suprafata scoartei terestre. El s-a format in urma interactiunii mai multor factori de pedogeneza: roca-mama, organismele vii, clima, vegetatia, relieful, apele freatice si de suprafata, timpul geologic, factorul antropic. Rocile de suprafata a scoartei terestre, fiind supuse proceselor de dezagregare, se faramiteaza in particule mai mici nisip, praf, mal si participa la formarea structurii si a compozitiei mineralogice a solului.

Acesta este constituit din elemente solide, lichide si gazoase. Partea minerala consta din: pietris, nisip, noroi marunt, argila; Cea organica: radacini, microorganisme, fauna solului; Cea lichida: solutie de ioni minerali si molecule organice; Cea gazoasa: azot, oxigen, dioxid de carbon, vapori de apa.

Toate solurile lumii sunt influentate de un anumit numar de factori de natura fizica, chimica si biologica ce duc la degradarea acestuia. Totodata, se pare ca pentru o mare parte a globului, acesti factori afecteaza mai ales nivelul productiei agricole ce conditioneaza alimentarea populatiei, in timp ce pentru o alta parte a acestora influentele sunt, la moment, mai mult de ordin ecologic.

Agricultura moderna este specifica tarilor cu un grad inalt de industrializare si are un caracter mai mult comercial. Aceasta ramura se bazeaza pe cantitati considerabile de ingrasaminte raportate la suprafete relativ mici si pe utilizarea tehnicilor moderne. Zootehnia are o pondere ce o intrece cu mult pe ce a fitotehniei si este practicata in ferme specializate in culturi destinate pietei. Ramura este controlata si dirijata de catre marile monopoluri iar numarul populatiei angajate este scazut, desi productivitatea este impunatoare.

Pentru agricultor, solul reprezinta partea mobila, superficiala, suprafata productiva exploatata im culturi sau pajisti, penetrata de o fractiune importanta de mase si radacinare, care asigura plantelor esentialul de substante nutritive, apa si elemente chimice necesare dezvoltarii complete a florei cultivate. Pentru extinderea pasunilor, a fanetelor si in general a suprafetelor agricole, este practicata defrisarea padurilor. Pe suprafetele impadurite, stabilitatea solului este mare iar eroziunea aproape neinsemnata. Defrisarile mecanizate multiplica prin eroziune transportul de soluri. Pasunile artificiale ar putea constitui un remediu dar efectul depinde de tipul plantei cultivate si de modul de pasunat: factori precum gradul de recuperare a solului prin intermediul plantelor de la suprafata sa dar si sensibilitatea la ploaie. Totodata, acest tip de defrisare provoaca ...

Bibliografie:

Les sols cultives [Robert Morel (Paris, 1996)], Le sol: interface dans l'environnement, ressource pour le developpement [M. Robert(Paris, 1998)], Manual de geografie cl. 8 [Nicolae Rambu]

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Agriculturii Intensive Asupra Solurilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 730 cuvinte
Nr caractere:
9 202 caractere
Marime:
72.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
agricultura, soluri
Predat:
la liceu
Sus!