Industria Frantei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situata printre primele cinci puteri ale economiei mondiale, Franta dispune de variate resurse minerale, dar cu o productie modesta si in scadere, apeland in masura din ce in ce mai mare la importul de materii prme si semifabricate. Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales in aeronautica, material rulant, energia nucleara, industria alimentara. In ansamblul economiei mondiale, pozitia Frantei s-a erodat in ultimele doua decenii (in 1970 reprezenta 8, 2% din productia industriala a OECD iar in 1990 doar 5, 7%). Politica de reconversiune energetica (reducerea dependentei de importul de hidrocarburi) a condus la sporirea la 70% a ponderii centralelor nucleare in productia de energie electrica (locul intai pe glob). Marile concentrari industriale sunt: regiunea pariziana, valea Rhonului, Sena inferioara, zona Lyon. Productia industriala este extrem de diversificata, pondere mai mare in cadrul exportului avand industria autovehiculelor, utilajelor industriale, aeronautica, chimia de sinteza si industria alimentara (unt, branzeturi si vinuri). Agricultura antreneaza 7% din populatia activa desi are o contributie redusa in PNB (3, 3%), Franta situandu-se pe locul intai in Europa si cinci in lume la productia de cereale. Ca valoare a exporturilor agricole, Franta ocupa locurile doi-trei pe glob. Viticultura este si ea larg reprezentata (locul al doilea pe glob la productia de struguri si de vinuri). Cea mai mare cantitate de vin se produce in zona Languedoc, dar majoritatea vinurilor de calitate sunt originare din zona Bordeaux, din Cote d Or de langa Dijon si din Champagne. Cresterea animalelor asigura 53% din valoarea porductiei agricole. Se cresc bovine, porcine si ovine. Balanta comerciala este echilibrata, principalii parteneri fiind tarile CEE. Turismul are o contributie insemnata (peste 20 miliarde USD anual) la balanta de plati. Ajutorul financiar extern acordat de Franta insumeaza 7, 5 miliarde USD anual.

Franta este una din tarile puternic industrializate. Are o industrie grea, foarte dezvoltata (rafinarii de petrol, industrai siderurgica, industria aluminiului, industria cimentului, a hartiei si celulozei, industria chimica si constructiile de masini). Industria autovehiculelor este a patra ca marime din lume dupa Japonia, SUA si Germania. Doar 3 tari au mai multi locuitori si un venit mediu pe locuitor mai mare ca Franta: SUA, Japonia si Germania Economia franceza produce ea singura 1/5 din totalul veniturilor tarilor din C. E. E. In toate tinuturile Frantei prospera turismul, mai ales pe litoral, in munti si Paris.

Industria foloseste 30% din populatia activa si produce aproape o treime din produsul national. Materiile prime lipsesc si trebuie importate. Este specializata pe produsele intermediare (sticla, ciment, acizi, ingrasaminte, mase plastice) menite, mai mult de jumatate, exportului si produse foarte elaborate, in special materiale de transport, pentru comunicatii (telefoane, calculatoare mari), armament ...

Bibliografie:

Arborele Lumii Nr.16 (Atlasul Lumii)

Internet : www.kappa.ro

Enciclopedia MEMO (LAROUSSE)

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
965 cuvinte
Nr caractere:
5 904 caractere
Marime:
92.68 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
franta, industrie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Industria Frantei
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Industria de vinificatie I. Generalitati despre ramura In prezent suprafetele mondiale de vita...
Industria automobilelor reprezinta industria care produce automobile si alte vehicule care...
Industria automobilelor este industria care produce automobile si alte vehicule care folosesc...
Existenta petrolului in Romania a fost semnalata inca din secolul XVII de catre calatorii straini...
Introducere Industria constructoare de masini constituie una dintre cele mai importante ramuri...
Sus!