Industria Extractiva Si De Prelucrare A Carbunelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Alaturi de petrol, gaze naturale, asfalt, ozocherita si sisturi bituminoase, carbunii de pamant fac parte din categoria rocilor caustobiolitice, de natura organica. Desi in China carbunii au fost cunoscuti inca din antichitate, in Europa au fost utilizati drept combustibil abia in secolele XI-XII (Anglia). Extractia carbunelui are in Romania o veche traditie. Primele exploatari industriale (desi rudimentare) sunt cunoscute din anul 1790 in Banat (Anina Doman, Secu), la Comanesti (1835), la Codlea in jud. Brasov (1830) si, la BaraoIt in judetul Covasna (1830-1839). Dupa anul 1840 sunt cunoscute exploatarile din bazinul Petrosani, remarcandu-se cele de la Petrila, Vulcan, Lonea, Aninoasa si Lupeni. Pana la primul razboi mondial, productia de carbuni a tarii era neinsemnata. Odata cu dezvoltarea cailor ferate, ca principal consumator, extractia a cunoscut un ritm inalt de crestere, cu variatii insemnate de la o perioada la alta. In perioada postbelica productia de carbuni a crescut ca urmare a utilizarii in termoenergie si siderurgie.

Antracitul are o putere calorica de peste 8 000 Kcal/kg. A fost semnalat in 1890 la Schela-Gorj). Este exploatat in muntii Valcanului, intr-o zona cu o tectonica foarte complicata. Lentilele de antracit au pana la 4 m grosime, iar productia (circa 10 000 t/an) se utilizeaza la fabricarea carbidului.

Huila (5. 7 mil. t) este un carbune valoros, cu proprietati de cocsificare (avand 75-90% carbon) si o putere calorica de 6 000-8 000 Kcal/Kg. Se extrage din doua bazine: bazinul Petrosani si bazinul Banatului.

Carbunii bruni (600 000 t) au o capacitate calorica de pana la 5 000 Kcal/Kg si un continut in carbon de 65-75%. Predominant sunt utilizati in termocentrale si la fabricarea brichetelor; cei din vestul Vaii Jiului au insa proprietati de cocsificare.

Lignitul. Prin volumul exploatarii (36 mii. t) lignitul este cel mai important carbune. Rezervele (impreuna cu carbunii bruni) sunt apreciate la circa 3, 9 mld tone. Utilizarea cea mai larga o are in termoenergie.

In afara de categoriile de carbuni amintiti mai sus in tata noastra se mai exploateaza turba si sisturi bituminoase.

Turba, avand o putere calorica redusa (2 000-3 000 Kcal/Kg) apare frecvent in depresiunile intramontane (Dorna, Ciuc, Giurgeu, Brasov, Borsec, Bilbor s. a. ) si pe culmile muntilor Calimani, Ciuc, Semenic, Gilau, Harghita s. a. Se utilizeaza in medicina si in agricultura ca ingrasamant organic.

Sisturile bituminoase au o putere calorica redusa (1 000-1 200 Kcal/Kg) si dispun de rezerve importante; spre exemplu, pentru aria Anina-Doman acestea s-au estimat la 1, 3 mld t.

Principalele bazine si centre de prelucrare: Huila Calitatea carbunilor din depresiunea Petrosani creste spre baza si de la est la vest. Campurile miniere din vest (Lupeni, Uricani, Vulcan, Paroseni) contin huila cocsificabila, in schimb cele din est (Lonea, Petrila, Aninoasa, Livezeni, Dalja) contin huila necocsificabila. Huila energetica ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 194 cuvinte
Nr caractere:
6 783 caractere
Marime:
11.72 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
carbune, prelucrare, industrie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Industria Extractiva Si De Prelucrare A Carbunelui
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. Introducere Apele uzate provenite de la extractia si prepararea minereurilor, la fel ca si...
INDUSTRIA GAZELOR NATURALE (ASPECTE GENERALE) Gazele naturale constituie un amestec de...
INDUSTRIA CARNII In industria carnii o data cu obtinerea produselor principale rezulta si o...
Industria in prima jumatate a secolului al-XIX-lea In raport cu celelalte laturi ale procesului...
Industria metalurgica este o ramura a industriei grele, principala producatoare de mijloace de...
Sus!