Încălzirea Globală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Încalzirea globala

Fenomenul de încalzire globala a început sa îngrijoreze dupa anii '60, în urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate în mare masura responsabile de acest fenomen.

Încalzirea globala este o constanta din punct de vedere climatic a ultimelor decenii. Conform studiilor efectuate de Administratia Statelor Unite pentru Atmosfera si Oceane, încalzirea globala, mai accentuata în ultimele doua decenii a facut ca cei mai calzi 10 ani sa fie înregistrati dupa 1990.

Primii cinci dintre acestia sunt considerati 2005, 1998, 2002, 2003, si 2004. Studii recente, efectuate de Centrul de Cercetari Climatice al Universitatii de Est din Anglia arata ca si anul 2006 a fost unul deosebit de cald, fiind considerat al saselea în ierarhie.

Revenind acum la anul 2007 universitatea amintita în colaborare cu Met Office, Serviciul National Meteorologic al Marii Britanii, au publicat un studiu referitor la prognoza temperaturii medie globala.

La elaborarea prognozei au fost luati în calcul mai multi factori, printre care efectele activitatii solare, gazele cu efect de sera si fenomenul El Nino, care va avea conditii de manifestare pâna în luna mai.

Asadar se asteapta ca temperatura medie anuala prognozata pentru anul 2007 sa fie mai mare cu 0,54 grade Celsius decât media de 14 grade Celsius. Specialistii celor doua institutii apreciaza ca exista o probabilitate de 60% ca 2007 sa fie la fel de cald sau chiar mai cald decât cel mai fierbinte an, considerat a fi 1998, a carui temperatura media a fost cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media multianuala.

Dealtfel, tendinta de încalzire continua a planetei în secolul XXI este relevata de foarte multe studii în domeniu. Foarte îngrijorator este însa faptul ca aceste scenarii climatice arata ca zonele polare se vor încalzi cel mai mult, ceea ce ar putea avea consecinte dramatice

Cauzele încalzirii globale

Rezultatele masuratorilor instrumentale ne forteaza sa acceptam ca traversam o perioada de încalzire a climei terestre. Din ce cauza? Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri.

Pamântul s-ar putea încalzi si singur, din cauze naturale, cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei, dar cei mai multi specialisti atribuie aceasta ultima perioada de încalzire, activitatii omului, si anume poluarii atmosferei cu gaze cu efect de sera. În principal, este vorba de bioxidul de carbon, gaz rezultat în urma arderii padurilor si combustibililor fosili (carbune, gaze naturale, produse petroliere).

Evolutia temperaturii medii globale din 1860 si pâna azi indica o crestere de 0,8 grade. Problema este ca tendinta de crestere nu da semne de oprire. Pentru ca de-a lungul istoriei recente au mai fost cresteri, dar au fost si scaderi, asa încât evolutia acestei temperaturi s-a încadrat în limitele variabilitatii climatice normale, se pune întrebarea: Cresterea actuala face parte din variabilitatea climatica normala sau omul a împins sistemul climatic pe o directie de evolutie fara întoarcere, care îi va fi fatala?

Specialistii nu au înca raspuns la aceasta întrebare. Dar bineînteles ca îngrijorarea creste pe zi ce trece. Începând cu anii 1980, numeroase conferinte stiintifice se straduiesc sa demonstreze ca fenomenul actual de încalzire a atmosferei are loc din cauza activitatii umane si ca trebuie sa fie luate masuri de limitare a poluarii mediului.

Padurile din zonele temperate încalzesc clima

Unii cercetatori spun ca despaduririle masive din ultimele decenii au avut un rol foarte important în încalzirea climei de pe Terra. Se pare însa ca aceasta teorie nu este complet adevarata.

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, padurile aflate în zonele temperate ar putea avea ca efect încalzirea Pamântului. În schimb, cele tropicale pot contribui la racirea planetei.

Folosind modele climatice, oamenii de stiinta au simulat pe calculator efectele unei mari acoperiri cu padure asupra climei globale. Ei se asteptau ca prin cresterea suprafetelor împadurite din Statele Unite încalzirea sa fie încetinita. Dar rezultatul a fost unul surprinzator. Dupa ce au acoperit virtual cu paduri o suprafata mare din emisfera nordica, cercetatorii au observat o crestere a temperaturii aerului cu mai mult de 6 grade.

Explicatia ar fi ca frunzele copacilor din acele zone absorb o mare cantitate de lumina solara, dar nu elibereaza umezeala în atmosfera, iar aerul din jur se încalzeste.

Padurile tropicale, însa, tin Pamântul racoros prin evaporarea unei mari cantitati de apa.

Natura este debusolata de schimbarile climatice

Observații:

referat despre incalzirea globala si efectele ei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incalzirea Globala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 914 cuvinte
Nr caractere:
9 350 caractere
Marime:
12.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!