Hidrografia în Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Continentul Europa are o importanta istorica universala, deoarece aici au existat civilizatii antice, creatoare de mari valori materiale si spirituale cum ar fi Imperiul Roman sau Grecia. Putem spune deci, ca Europa sta la baza civilizatiei, culturii, economiei, stiintei si tehnicii mondiale moderne.

In prezent, Europa se afla in competitie creatoare cu celelalte continente, incercand sa fie in permanenta pe primele locuri.

Pentru a cunoaste Europa, trebuie sa-i cunoastem caracteristicile geografice si sa-i intelegem cultura si civilizatia, aflate intr-o continua evolutie. Continentul nostru este inconjurat de oceane si mari la vest, sud si nord, dar este strans legat de continentul Asia prin muntii Ural. Deoarece este inconjurat pe trei laturi de ape, continentul Europa, are aspectul unei mari peninsule. Lungimea continentului de la est catre vest este de 5600km iar de la nord catre sud in linie dreapta de 3900km. Are o suprafata de 10. 000. 000km patrati si o populatie de 700. 000. 000 de locuitori.

Scurgirea fluviala din EUROPA.

Europa este considerata leaganul unei civilizatii de 5 milenii, unde au trait ilustri ginditori in domeniul stiintei, tehnicii, literaturii si artei, care au contribuit la progresul intregii omeniri.

Europenii au deschis epoca marilor descoperiri geografice si tot ei au patruns primii in spatiul cosmic. Influenta culturala si civilizatoare a europenilor s-a facut resimtita in toate colturile Terrei.

Actualmente Europa dispune de o natura variata, populatie numeroasa, stiinta, tehnica si economie inaintata. lata de ce este deosebit de utila cunoasterea acestei parti a lumii de catre fiecare locuitor al ei.

Privita in cadrul unitatii continentale a Eurasiei, Europa are infatisarea unei peninsule uriase ce inainteaza in Oceanul Atlantic.

Ea se intinde de la muntii Ural si pina la Oceanul Atlantic (Capul Roca) si din Marea Mediterana pina la Oceanul Arctic (Capul Nordkyn) De la nord la sud continentul se intinde pe o distanta de circa 4000 km, iar de la vest la est - de circa 6000 km.

Europa este situata in intregime in emisfera nordica. In partea de vest a ei trece Primul meridian (meridianul 0). Tarmurile Europei sunt puternic crestate, formind numeroase mari, golfuri, peninsule si insule.

Partea nordica este scaldata de marile Oceanului Arctic: Marea Norvegiei, Marea Barents, Marea Alba. (Gasiti-le pe harta. ) Marea Alba inainteaza adinc in uscat, formind peninsula Kola.

Sudul Europei este scaldat de apele marilor Mediterana, Neagra si Azov. Marea Mediterana este diferentiata in marile: Ligurica, Tireniana, Adriatica, Ionica si Egee. Ultima comunica cu Marea Neagra prin doua stramtori: Dardanele si Bosfor. Spatiul dintre aceste doua stramtori il formeaza Marea Marmara.

Cele mai importante peninsule din sudul Europei sunt: Peninsula Iberica, Penin-sula Italica (Apenina), Peninsula Balcanica si Peninsula Crimeea.

La vest continentul este scaldat de marile Oceanului Atlantic: ...

Bibliografie:

1. V.A. Korinskaia, V.A. Sceniov, I.V. Dusina - Geografia continentelor si oceanelor; clasa a VII-a

2. Vasile Efros - Gografia contenentelor si oceanelor manual pentru clasa VIII-a

3. N.Caloianu, V.Garbacea, I.Harjoaba, S.Iancu, I.Mrin - Geografia contenentelor, ,,Europa" editura didactica si pedografica, Bucuresti -1982

?.?.?????????, ?.?.????????, ?.?.???????, - ????????? ????????????? ????? -6

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hidrografia In Europa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 761 cuvinte
Nr caractere:
38 428 caractere
Marime:
30.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, europa, hidrografie
Predat:
la liceu
Sus!