Hazardele Naturale Din Romania

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inceputul mileniului al III-lea gaseste omenirea in fata unui numar considerabil de probleme nerezolvate. Una din cele mai grave, prin efectele imediate si pe termen lung se leaga de mediul inconjurator. Comunitatea stiintifica internationala trebuie sa raspunda astazi cat mai convingator si mai eficient unor intrebari pe care opinia publica le pune tot mai des: Se schimba clima? Daca da, cat de repede si cat de mult va fi afectata societatea umana? Creste nivelul marii atat de mult si de repede incat trebuie sa mutam orasele costiere spre interior? Vom avea cutremure devastatoare mai frecvente? Este fenomenul El Nino capabil sa influenteze caracteristicile vremii din regiuni foarte indepartate de locul sau de manifestare? Pot fi reduse semnificativ pagubele provocate de precipitatiile atmosferice de lunga durata sau torentiale? Ceea ce leaga aceste probleme si altele similare este influenta directa si negativa asupra societatii umane, caracterul de dezastru pe care il pot capata fenomenele mentionate. Omenirea pare insa tot mai constienta de semnificatia profunda pe care hazardele naturale o au pentru dezvoltarea sa. Organismele internationale, factorii de decizie de la nivel national si local sunt astazi implicati in asigurarea conditiilor optime de cercetare si management al hazardelor naturale.

La 30 iulie 1999, Consiliul Economic si Social al O. N. U. a adoptat rezolutia E/1999/L44 care prevede continuarea activitatilor legate de reducerea efectelor dezastrelor naturale dupa incheierea IDNDR (International Decade for Natural Disasters Reduction) inaugurand programul UNISDR (United Nations International Strategy for Disaster Reduction) Intr-o lume in care problema lipsei de alimente, a saraciei in general, este inca departe de a fi rezolvata, 15 din ultimii 20 de ani ai secolului al XX-lea au fost marcati de cate cel putin un dezastru atmosferic care a depasit ca valoare a pagubelor 1 mld. de dolari (Ross si Lott, 2001). Aceasta situatie ilustreaza necesitatea si actualitatea cercetarii hazardelor naturale, plecand de la deslusirea mecanismelor intrinseci care stau la baza fenomenelor extreme pana la conturarea strategiilor de reducere a consecintelor.

In Romania se manifesta trei categorii de hazarde: cele climatice si hidrologice (furtuni, grindina, inundatii, seceta etc. ), geomorfologice (alunecari de teren, prabusiri, tasarea terenului etc. ) si seismice (cutremure de pamant). Un alt hazard important il constituie eruptiile vulcanice, frecvente mai ales pe marginea Pacificului (Cercul de Foc al Pacificului). Totusi, cel mai grav hazard posibil este impactul unui asteroid de dimensiuni kilometrice care ar putea duce chiar la disparitia civilizatiei. Din fericire, probabilitatea unui astfel de hazard cataclismic este mica: pentru asteroizii cu diametru de 10 km sau mai mult, probabilitatea este de 1 la cateva zeci de milioane de ani. Atitudinea societatii contemporane fata de hazardele naturale este de multe ori contradictorie. ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
54 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 775 cuvinte
Nr caractere:
8 907 caractere
Marime:
16.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
romania, hazarde
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Hazardele Naturale Din Romania
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Inceputul mileniului al III-lea gaseste omenirea in fata unui numar considerabil de probleme...
1. Introducere Vulcanii si activitatea lor au impresionat omul inca din cele mai vechi timpuri,...
Inceputul mileniului al III-lea gaseste omenirea in fata unui numar considerabil de probleme...
Hazarde naturale Cele mai cunoscute hazarde naturale intalnite sunt: Schimbarea climei Toate...
Hazardele = sunt evenimente produse de fenomene cu putere distructiva, care afecteaza atat mediul...
Sus!