Hazardele naturale antropice și tehnologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care au o influenta directa asupra vietii fiecarei persoane, asupra societitii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului si pentru reconstructia regiunilor afectate. Hazardele naturale pot fi clasificate in functie de diferite criterii, cum ar fi: modul de formare (geneza), durata de manifestare, arealul afectat etc.

A. Hazardele endogene sunt generate de energia provenita din interiorul planetei, in aceasta categorie fiind incluse eruptiile vulcanice si cutremurele.

Eruptiile vulcanice sunt hazardele endogene care au impresionat puternic omul inca din Antichitate. Fenomenele vulcanice sunt acele manifestari in care magma, sub forma de lava, insotita de gaze si vapori fierbinti, ajunge, prin eruptie, la suprafata pamantului. Exploziile la unii vulcani determina si nasterea bombelor si a cenusii, provenite din sfaramarea conului si racirea lavei. Istoria umanitatii a consemnat, in cronici si documente, peste 2500 de eruptii din care 2000 in centura Pacificului.

Dintre vulcanii activi cunoscuti pe glob, 2/3 se gasesc in centura circumpacifica, cunoscuta si sub numele de Centura de Foc a Pacificului.

Restul sunt in zona Antilelor, Mediterana Europeana, Marea Rosie si Oceanul Indian. Repartitia lor coincide cu marile arii de seismicitate ale planetei. Este cunoscuta eruptia Vezuviului care a intrat in istorie ca una dintre cele mai violente catastrofe vulcanice. La 24 august 79 e. n. in miezul verii, cand orasele erau animate de vizitatori si plajele pline, la orele 13, vulcanul a declansat o formidabila explozie. Pompeiul a fost acoperit cu un strat gros de 7-9 m de cenusa, lava si piatra ponce. Au pierit 25. 000 de oameni.

Atunci si-a pierdut viata si marele naturalist roman Pliniu cel Batran.

Vulcanul Etna este unul dintre cei mai activi vulcani ai planetei. El este situat pe coasta Orientala a Siciliei. Inaltimea medie ajunge la 3200 3300 m, fiind variabila in functie de eruptii. Istoria a consemnat peste 140 de eruptii, cea mai cunoscuta fiind cea din 1669 cand au fost acoperite cu lava 15 asezari, decedand peste 15. 000 de oameni.

Cea mai recenta eruptie din 25 dec. 1985 a fost insotita de cutremure care au atins 7 grade pe scara Mercalli.

Mexicul, America Centrala, zona Caraibilor constituie o alta zona de intens vulcanism (El Salvador, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, Antilele Mici). Vulcanii activi prezinta un pericol permanent pentru localitatile din apropiere, pentru caile de comunicatie si terenurile agricole de pe versantii acestora.

Pe Terra se inregistreaza anual circa 50 de eruptii vulcanice, dintre care 5% produc victime si mari distrugeri materiale.

CUTREMURELE sunt miscari bruste ale scoartei care produc unde ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazardele Naturale Antropice Si Tehnologice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
8 735 cuvinte
Nr caractere:
44 594 caractere
Marime:
1.24MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hazarde, factori antropici
Predat:
la liceu
Sus!