Hazarde Naturale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

- Introducere;
- Clasificarea hazardelor hidrografice:
- Inundatiile
- Viiturile torentiale
- Torenti noroiosi
Hazardele oceanografice
- Valurile eoliene
- Tsunami
- Mareele provocate de furtuni
- Banchiza de gheata
- Aisbergurile
- Oscilatia sudica- El Nino, La Nina
- Ridicarea Oceanului Planetar

Extras din referat:

Hazardele hidrografice sunt fenomene naturale, ce implica existenta apei, care au o influenta negativa directa asupra vietii oamenilor, asupra societatii si a mediului inconjurator, in ansamblu. Cunoasterea acestor fenomene permite luarea unor masuri adecvate pentru limitarea efectelor - pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si distrugeri ale mediului - si pentru reconstructia regiunilor afectate.

Inundatiile sunt hazarde hidrografice cu o larga raspandire pe Terra, care produc mari pagube materiale si pierderi de vieti omenesti (anual 20.000 de victime, afecteaza peste 100 milioane de persoane, spre exemplu in Bangladesh 30% din suprafata este periodic acoperita de ape). Aceste hazarede se pot produce in lungul raurilor (care dreneaza circa 70% din suprafata continenetelor).

Inundatiile sunt procese de scurgere si revarsare a apei din albiile raurilor in lunci, unde ocupa suprafete intinse, utilizate de om pentru agricultura, habiatat, cai de comunicatie etc. Producerea inundatiilor este datorata patrunderii in albii a unor cantitati mari de apa provenita din ploi, din topirea brusca a zapezii si a ghetarilor montani, precum si din panzele subterane de apa. Despaduririle favorizeaza scurgerea rapida a apei pe versanti si producerea unei inundatii puternice. Uneori pe vai se inregistreaza inundatii catastrofale, in urma ruperii unor baraje naturale sau construite de om. Din moment ce majoritatea populatiei traieste in apropierea malurilor unui rau, lac sau ocean, inundatiile sunt o amenintare majora pentru sute de milioane de oameni, cauzand pierderea vietilor, proprietatilor, contaminarea apei potabile, distrugerea recoltelor si lanurilor. Totusi, ele pot produce soluri bogate unde recoltele se pot reface.

Ele pot declansa si alte hazarde ca alunecari de teren si chiar incendii.

In tara noastra, inundatiile din perioada 1992-2000 au afectat aproape toate judetele tarii, fiind printre cele mai puternice din ultimii 100 de ani.o mare parte din pagubele inregistrate a fost datorata extinderii necontrolate a localitatilor in luncile raurilor si despaduririlor excesive.

EXEMPLE: In China, Fluviul Galben(Huang He) a produs in ultimele doua milenii 1.500 inundatii puternice, schimbandu-si albia cu zeci de kilometrii de 26 de ori. Fluviul Huang He a provocat cele mai catstrofale inundatii cunoscute in istorie, datorita regimului hidrologic neregulat, cu cresteri bruste de nivel, si al malurilor putin inalte in zona de campie. Ca urmare a inundatiilor din anul 1887, a fost acoperita cu apa o suprafata de 130.000 km2, au murit circa un milion de persoane si a pierit ulterior prin foame un numar si mai mare. In prezent fluviul este indiguit si nu mai provoaca inundatii decat intr-o mica masura.

Viiturile torentiale: viitura torentiala este reprezentata de o crestere brusca a debitului unui torent. Scugerea este:

- lichida ;

- foarte rapida ;

- mai mult sau mai putin incarcata de material :

- solid (nisip, pietris, roci );

- dizolvat ( argila ),

- plutitor ( arbori, tufisuri, resturi ).

Efectele viiturilor torentiale sunt :

- eroziunea (albia si malurile torentului sunt erodate de apa ),

- fenomene de rupere a opusturilor (aglomerare de materiale diverse care obstructioneaza albia formand baraje ce se pot rupe brutal si pot determina viitura.)

(In iulie 1987 din camping-ul Grand-Bornand, Haute-Savoie, 23 de turisti au fost luati de o viitura ca urmare a ruperii unui astfel de baraj natural format.);

- depozitarea anarhica.

- precum si puterea devastatoare a materialelor transportate cu mare viteza.

Bibliografie:

Manual de geografie, clasa a XI-a Editura Humanitas, 2002;

Surse de pe Internet;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazarde Naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2003
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 464 cuvinte
Nr caractere:
18 888 caractere
Marime:
25.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
fenomene naturale, distrugeri, inundatii, eruptii
Predat:
Liceul Teoretic Nichita Stanescu
Clasa:
a 11-a
Sus!