Hazarde Climatice Seceta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hazardele climatice cuprind o gama variata de fenomene si procese atmosferice care genereaza pierderi de vieti omenesti, mari pagube si distrugeri ale mediului inconjurator.

Seceta este un hazard climatic cu o perioada lunga de instalare si este caracterizata prin scaderea precipitatiilor sub nivelul mediu, prin micsorarea debitului raurilor si a rezervelor subterane de apa care determina un deficit mare de umezeala in aer si in sol cu efecte directe asupra mediului si in primul rand supra culturilor agricole.

In ultimii ani se vorbeste din ce in ce mai mult despre fenomenul incalzirii globale, despre scaderea stratului de ozon, despre efectul de sera, despre seceta si depsre urmarile catastrofale pe care aceste perturbatii le au asupra naturii si asupra omului. Schimbarile climatice provocate de om devin din ce in ce mai evidente, iar cercetatorii sunt de acord ca principala cauza a acestui fenomen este arderea combustibililor fosili. Cauzele care au dus la aparitia secetei sunt legate de clima-seceta prelungita din ultimii ani cat si interventiile umane. Specialistii apreciaza ca secetele si fenomenele generate de acestea sunt cauzate atat de modificari in circulatia generala a atmosferei, determinate de manifestarea efectului de sera cat si de anumite cauze antropice, datorate utilizarii nerationale, defrisarilor sau modificarilor de peisaj cu efecte negative asupra bilantului apei. Seceta se produce datorita discontinuitatilor survenite in functionarea normala a sistemului de curenti atmosferici.

In ultimii ani auzim in permanenta despre seceta, recolte compromise, importuri masive de grau, fiind folosita o sintagma care suna alarmant desertificarea Romaniei. Nu trebuie sa ne inchipuim ca Romania va arata precum Sahara, advertismentul se refera la o seceta prelungita, intr-o anumita zona, care duce in cele din urma la modificarea solului si a intregului ecosistem. In conditiile lipsei precipitatiilor, pentru un anumit interval de timp, se instaleaza seceta atmosferica. Lipsa indelungata a precipitatiilor determina uscarea profunda a solului si instalarea secetei pedologice. Asocierea celor doua tipuri de seceta si diminuarea resurselor subterane de apa determina aparitia secetei agricole care duce la reducerea sau pierderea totala a culturilor agricole.

Pe viitor ne asteapta mai multe secete. Odata cu incalzirea globala cresc si temperaturile. Romania ar putea avea probleme in sectorul energetic din cauza debitelor mici pe Dunare. Daca toata iarna va fi seceta, atunci cele doua hidrocentrale de la Portile de Fier si centrala de la Cernavoda ar putea avea un deficit de productie. Rezultatele secetei pot fi micsorarea lanurilor, a calitatii si existentei apei de baut, precum si a rezervelor de hrana. Astfel, cand populatia e in continua crestere si cererea de hrana si apa e mare, implicatiile secetei devin din ce in ce mai serioase. De asemenea, vegetatia moare datorita secetei, riscul inundatiilor creste, amenintand locuinte ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 066 cuvinte
Nr caractere:
6 345 caractere
Marime:
66.88 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hazard, seceta
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Hazarde Climatice Seceta
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Introducere Este cunoscut faptul ca mediul inconjurator si societatea umana suporta adesea...
Hazardele climatice cuprind o gama variata de fenomene si procese atmosferice care genereaza...
I. Hazarde. Trasaturi generale 1) Definitia hazardelor Hazardele naturale sunt...
I. Aspecte generale si trasaturi ale hazardelor naturale Inceputul acestui mileniu se...
1.Aspecte generale si trasaturi ale hazardelor naturale. - Inceputul acestui mileniu se...
Sus!