Grupa Râurilor Nordice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tisa superioara dreneaza toti afluentii care isi culeg izvoarele de pe versantii vestici ai Carpatilor Padurosi (U. R. S. S.) si ai Muntilor Maramures, din nordul Muntilor Rodnei si Lapusului, precum si numeroasele paraie nordice si estice care sosesc din eruptivul Oas Gutai - Tibles. Toate raurile graviteaza spre depresiunea tectonica a Maramuresului, considerata ca o adevarata piata de adunare a apelor.

Tisa se formeaza din unirea a doi afluenti Tisa Neagra si Tisa Alba din Carpatii Padurosi. La iesirea din munti, raul primeste din stanga pe Viseu. De aici Tisa formeaza pe o distanta de 62 km granita naturala intre tara noastra si Ucraina.

In privinta regimului hidrologic Tisa reprezinta tipul de regim carpatic, avand volumul maxim de scurgeri in luna aprilie si minime in timpul iernii.

Afluentii Tisei superioare strabat in cursul lor una dintre cele mai pitoresti regiuni ale tarii Depresiunea Maramuresului, Viseul si Iza, rauri surori, care curg aproape paralel, avand directia SE-NV, dreneaza prin bazinele lor intreaga depresiune. Clina vestica a Muntilor Maramuresului si nordul Rodnei ii apartine in intregime Viseului, iar clina nord-estica a muntilor Oas Gutai Tibles este drenata de Sapanta si Iza cu afluentii din stanga ei.

Bazinul hidrografic este strajuit in est si sud de Muntii Maramuresului si Muntii Rodnei. Intre cele doua masive se intinde de la vest la est culoarul tectonic Viseu Bistrita, ce se ingusteaza rapid spre obarsiile raului. Cursul superior este dezvoltat simetric din ambele parti, iar in aval de Moisei devine asimetric.

Viseul izvoraste din sud-estul Muntilor Maramures de sub varful Cornu Nedeii, de la 1693 m altitudine, in apropiere de pasul Pristop, curge pe directia est-vest, apoi isi schimba cursul spre nord-vest. Suprafata bazinului este de 1606 km2, cu o lungime de 80 km.

Regiunile de munte ocupa 67% din suprafata bazinului. In aria lor reteaua raurilor este deasa 0, 7-1 km /km2, panta medie a reliefului este ridicata 293-360 m/km, iar energia reliefului dictata de altitudinile culmilor si fundul vailor, atinge 300-400 m in depresiune si peste 1000m in munti. Debitul mediu multianual in zona de varsare este de 32, 1 m3 /secunda. Raul traverseaza statiunea climatica Borsa, dupa care patrunde in depresiunea Maramures unde isi croieste o vale larga. S-au format praguri glaciare cu inaltimi de 40-50 m cu repezisuri si cascade, depozite morenaice, frontale, lacuri glaciare. Principalii afluenti pe dreapta sunt: Tisla, Vaser, Ruscova, Frumusana, iar pe stanga Repedea, Pietrosu, Izvoru Negru s. a. Iza izvoraste de pe versantul vestic al Pietrosului Rodnei, de la altitudinea de 1200m. Suprafata bazinului este de 1303km, iar lungimea de 83km si strabate depresiunea Maramures pe directia SE-NV, formand in aval de comuna Stramtura, defileul Surduc (1, 8km), sapat in depozite eocene.

Principalii afluenti sunt: Baicu, Ieud, Slatioara, Mara.

In bazinul Izei in afara utilizarii de catre centrele Ocna ...

Bibliografie:

Dan Ghinea, Enciclopedia geografica a Romaniei , Editura Eniclopedica , Bucuresti, 2000;

I. Ujvari, Geografia apelor Romaniei, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1972;

Ion Pisota , Liliana Zaharia ,Hidrologie, Editura Universitatii din Bucuresti , 2002.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grupa Raurilor Nordice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 895 cuvinte
Nr caractere:
24 655 caractere
Marime:
22.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rauri, ape, afluenti
Predat:
la liceu
Sus!