Grupa Parangului Clima Fauna Si Vegetatia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele de Parang, cu o rezonanta straveche, desemneaza varful cel mai inalt din tot grupul de masive si munti dintre Olt, Jiu si Strei-Parangu Mare caruia ii urmeaza ca altitudine varful Parangu Mic sau al Petrosanilor (2074 m). Muntii Parang se inscriu pe domeniul danubian, descoperit de sub panza getica, ca parte estica din semisfera Parang-Retezat-Almaj. In Parang s-au instalat ghetari puternici in complexe de circuri etajate, continuate cu vai din lungul carora coborau limbi de gheata de cativa kilometri (pe Lotru, Jiet si Latorita). Se desfasoara intre Olt, Jiu si Strei, fiind cea mai larga dintre grupele Carpatilor Meridionali si cu suprafete netede predominante. Masivul principal este Parang (cu varful de 2519 m), din care se prelungesc spre nord Muntii Sureanu si Muntii Candrel, despartiti de Valea Sebesului, unde sunt cateva lacuri de baraj si hidrocentrale.

In partea de est sunt muntii Lotrului si Capatanii, despartiti de Valea Lotrului, unde se gaseste lacul de acumulare Vidra.

Treapta alpina este acoperita de manunchiuri mici de ierburi, plante rezistente la frig, muschi si licheni, si putin mai jos se intalnesc cele mai intinse areale cu jnepenisuri. In treapta montana molidul apare in benzi inguste, pasuni, mai jos se gaseste braul padurilor de amestec din fag, molid si brad care a urcat pe alocuri pana la 160 m. Din treapta montana inferioara, cea mai mare aprte este ocupata de paduri de fag, la care se adauga specii de conifere si gorun spre limita inferioara pe alocuri s-a instalat mesteacanul. Capra neagra, cerbul, mistretul, ursul, vulpea, jderul, veverita, uliul, cocosul de munte, fac parte din speciile care traiesc in aceasta zona Etajul celor mai inalte varfuri si creste, un domeniu al iernilor prelungite, in care si luna mai are media temperaturii sub 0 grade, iar media anuala este sub -2 grade, precipitatiile cad in cea mai mare parte solide.

La etajul suprafetelor cuprinse intre 2300 si 2000 m clima se mentine rece si umeda in cea mai mare parte a anului, temperatura medie anuala oscileaza in jurul valorii de 0o C.

In treapta montana mijlocie temperatura medie anuala cuprinsa intre 3-4 grade C, iar treapta montana inferioara se caracterizeaza printr-o clima montana mai blanda, cu temperatura medie anuala de 4-5oC Reteaua hidrografica Aspectul general este acela al unui nod orografic, in care se distinge o culme centrala (de forma literei L) pe care se insira varfuri de peste 2200 m din care pornesc in toate partile obarsiile Jiului, Jietului, Sadului, Gilortului, Galbenului, Latoritei, Lotrului si ale multimii de afluenti pe care aceste rauri le aduna, numai doua vai se prelungesc spre nord, facand legatura cu muntii din nord si nord-est (culmea dintre Lotru si Jiet, continuata din Saua Poiana Muierii cu Muntii Sureanului si cea dintre obarsiile Lotrului si Latoritei, mult mai scurta). ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
460 cuvinte
Nr caractere:
2 463 caractere
Marime:
97.11 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Grupa Parangului Clima Fauna Si Vegetatia
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Asezarea cea mai mare intindere dintre grupele de masive limite bine delimitate prin cele doua...
Ca si vegetatia, fauna din Romania este bogata si variata, animalele fiind raspandite in stransa...
Lucrarea de fata studiaza problemele referitoare la relatia dintre clima si hidroenergie pe Valea...
Capitolul I I) Limite si asezare goegrafica Includem in acest complex masivele cuprinse intre...
vest culoarul Timis Cerna Geneza sfarsitul neogenului si inceputul cuaternarului grupa, ca intreg...
Sus!