Geografia mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Filmul ,,Europe’’ este mai mult decât un film obișnuit. Este un film documentar foarte bine realizat, care vrea să ne facă cunoscute lucruri de care poate mulți dintre noi nu le știm și anume despre modul în care a evoluat omenirea în Europa și efectele negative pe care care le area aceasta asupra continentului, a mediului înconjurător. Dar ne este prezentat de asemenea și faptul că se încearcă pe cât posibil să se păstreze comorile care încă le avem.

O dată cu vizionarea acestui documentar aflăm că timp de 2 milioane de ani gheaţa a înghiţit continentul, nu doar o dată, ci de mai multe ori. Apoi aflăm că acum 20.000 de ani, clima aspră a început să-şi slăbească forța. Continentul s-a transformat ușor, ușor în zona cea mai înverzită a Pământului. Însă acum o nouă forță de schimbare a luat avânt, această forță are un impact devastator asupra naturii în Europa. Se desfășoară o luptă între natură și om și a îmblânzirii naturii sălbatice. Dacă acum 10.000 de ani Europa era o pădure virgină, cu doar câteva milenii mai devreme era o tundră fără copaci unde rătăceau turme de mamuţi şi reni. O dată cu îmblânzirea climei au apărut și vînătorii de hrană, fie ei animale sau oameni. Trecerea anilor a dus la apariția fermierilor, iar o dată cu aceștia pădurile au început să fie defrișate. Evoluția oamenilor a dus de asemenea la înlocuirea plantelor sălbatice cu orzul, secara și măslinele. Astfel oamenii au început să se stabilească în diferite locuri, astefel pășunile și ogoarele au luat locul pădurilor de altă dată. Primii coloniști au reușit să îmblânzească animalele sălbatice, astfel, caprele și oile s-au împrăștiat pe tot continentul, contribuind la despădurirea lui. De asemenea și agricultura s-a răspândit. Mnajdra, unul din multele temple ale soarelui de pe insula Malta ridicat de fermierii europeni acum peste 7.000 de ani sunt cele mai vechi clădiri din lume rămase în picioare. Monumente lucrate cu grijă, ca acesta, sunt simbolurile unor schimbări importante în peisajul Europei, ale colonizării şi proprietăţii. Lumea este într-o continuă evoluție, astfel acum 4.000 de ani, pădurile primitive ale Europei au fost asaltate de o altă nevoie mai agresivă ca niciodată şi în zonele îndepărtate până atunci neatinse. Făurirea metalului, topirea cuprului şi a bronzului s-a răspândit repede în tot continentul. Armata romană a fist cel mai mare constructor de drumuri pe tot continentul.

Catârul pus la caravane transportă ulei de măsline, brânză, vin şi arme și metal brut. Animalele sălbatice ramase sunt vânate și vândute, nimic nu rămane neatins de mâna omului, astfel multe dintre ele sunt pe cale de dispariție. Apoi o altă schimbare a climei a dus la lipsa recoltelor au determinat triburile din nord să-şi părăsească pământurile, sălbaticiaa cuprins ogoarele și pășunile, astefel, lipsa recoltelor au determinat triburile din nord să-şi părăsească pământurile. Părea că soseşte o nouă Eră Glaciară, pentru prima dată după câteva secole, râurile de la frontiere au îngheţat şi invadatorii au putut traversa dunărea îngheţată şi Rinul pe picioare. Într-o continuă evoluție sa-u construit baraje,rezervoare şi apeducte şi reţele complexe de canale. Oamenii sun eventivi și nu se lasă bătuți așa ușor nici daca climatul și regiunea nu sunt favorabile locuirii, departe în nord, viaţa de pe uscat depinde direct de cea din mare, pământurile neputând fi cultivate. În multe zone se practică pescuitul excesiv, care duce la dispariția speciilor de pești și de alte vițuitoare marine.

Iar și iar pădurile suferă defrișări, în locul lor apar construcții și locuri de agricultură, lemnul a fost folosit de asemenea la construcția corăbiilor și a bărcilor, folosite în diferite atacuri, care până la urmă au ajuns sa fie scufundate.

Omenii odată cu evoluția lor, cu creșterea populației sau confruntat cu diferite situații neplăcute, o invazie de șobolani a dus la o epidemie pe întreg continentul, în doar trei ani, jumătate din locuitorii Europei muriseră. Populaţiei Europei i-au trebuit 250 de ani să revină la nivelele anterioare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografia mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 305 cuvinte
Nr caractere:
5 811 caractere
Marime:
14.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!