Geografia Judetului Bihor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Suprafata: 7. 544 km? Localizare: in partea de nord-vest a Romaniei Resedinta: municipiul Oradea, 178407 loc. (1979) Asezari: opt orase : Alesd, Beius, Marghita, Nucet, Salonta, Stei, Valea lui Mihai, Vascau, 87 de comune (din care trei suburbane), 435 sate.

Judetul Bihor este asezat in partea nord-vestica a Romaniei, pe cursurile Crisului Repede si Crisului Negru, marginit la est de Muntii Apuseni, iar la vest de Campia Tisei si are ca vecini: la est-Cluj, Alba, Salaj; la nord-Satu Mare; la sud-Arad; la vest-Ungaria. Este complex, dispus in trepte, de la est (Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1. 849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasa a Crisurilor). Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic - platoul Padis (tuneluri, cascade subterane, lacuri ascunse de lumina zilei, paduri, izbucuri misterioase, canioane si ghetari). Dealurile piemontane crisene au altitudini intre 200-500 m si fac trecerea la cea mai joasa treapta, Campia vestica.

Clima continental-moderata se afla sub influenta maselor de aer vestice, mai umede si mai racoroase. Temperatura medie anuala variaza intre 6 si 10, 5 C, iar cantitatile precipitatiilor cazute cresc de la vest spre est, fiind cuprinse intre 500 si 1. 200mm. Reteaua hidrografica, formata de Crisul Repede, Crisul Negru, Barcau si afluentii lor, prezinta mari variatii de nivel, fapt ce a impus regularizarea cursurilor.

Lacurile naturale : Langa Salonta se afla Lacul Serpilor (S=10 ha) si Lacul cu Stuf (12 ha) langa Oradea, Lacul Peta cu apa termala, iar in M-tii Bihor, Lacul Taul Mare.

Lacuri artificiale : Lacul Lesu pe valeaIedei cu un volum de 28, 3 mil m3 si o suprafat de 1, 48 mil m2 la nivelul normal de retentie. Complexu de helestee si bazine de iernat peste la Cefa (670 ha) si complexele piscicole de la Inand (164 ha), Madaras (30 ha), homorag (105 ha) si Tamasda (206 ha). Vegetatia si fauna Padurile din judet sunt populate cu cerb, caprior, mistret, ras, urs, veverita, der de piatra, jder de padure, fazan colonizat, cocos de munte, ierunca, corbul.

In silvostepa se intalnesc popandaul, orbetele, harciogul, bizamul si, in exemplare rare, dropia.

Apele raurilor de munte ofera conditii favorabile dezvoltarii pastravului indigen si pastravului curcubeu.

In Dealurile Vestice apele apartin zonei lipanului, cleanului si scobarului, iar in campie, crapului crapului si bibanului.

Bogatiile naturale ale subsolului sunt reprezentate prin resursele de lignit (Popesti, Borumlaca, Varzari, Suplacu de Barcau, Osorhei), bauxita (Muntii Padurea Craiului), nisipuri bituminoase (Derna, Tatarus), petrol (Suplacu de Barcau), argile refractare (Balnaca, Suncuius), marmura (Baita, Chiscau), bentonita (Vadu Crisului), precum si prin izvoare cu ape geotermale (langa Oradea - Baile Felix si Baile 1 Mai, Madaras, Rabagani si Tamaseu) si ape minerale ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 407 cuvinte
Nr caractere:
8 368 caractere
Marime:
11.96 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
bihor, judet
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Geografia Judetului Bihor
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Capitolul I Evaluarea capitalului natural Judetul Bihor 1.1. Asezare geografica Din punct de...
Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si...
Judetul Bihor, situat in nord-vestul tarii, este una din cele mai frecvente porti de acces spre...
VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL JUDETULUI BIHOR LOCALIZARE SI CARACTERIZARE: ASEZARE...
Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si...
Sus!