Geografia Buzaului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Buzau este situate in partea de sud-est a tarii, intre paralelele 44 50 si 45 40 si meridianele 26 15 si 27 15. Se invecineaza cu judetele Brasov si Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Braila la est, Ialomita si Ilfov la sud si Prahova la vest.

Buzaul ocupa cea mai amre parte a bazinului hidrografic al raului cu acelasi nume, cuprinzand in mod armonios toate formele de relief: munti in partea de nord, campii la sud, intre acestea aflandu-se zona coliniara subcarpatica.

Din punct de vedere petrografic, muntii judetului sunt constituiti in cea mai mare parte din gresii, marne, argile, sisturi, conglomerate, cunoscute sub genericul de flis. In zona coliniara predomina marnele, argilele, nisipurile, calcarele si gresiile. Campia incepe sa se formeze in era cuaternara si este alcatuita din pietrisuri si nisip adanc, din lut (loess) spre suprafata.

Masivul Penteleu, delimitat de Basca Mica si Basca amre, este cel mai important, atat ca dimensiuni, cat si ca altitudine (1772 m). sub aspect petrografic, este format in mare parte din flis grezos (gresie de Tarcau), marne, marne calcaroase, flis bituminous, conglomerate. De-a lungul anilor, agentii externi au taiat vai adanci si inter fluvii, care favorizeaza alunecari de teren.

Masivul Podu Calului este cuprins intre raurile Basca mare si Buzau.

Inaltimea maxima este de 1440 m. rocile predominante sunt gresiile, marnele, sisturile argiloase. Ca aspect geografic, masivul se infatiseaza, raportat la Penteleu, mai fragmentat, individualizand culmile Podu Calului, Teharau si Bota.

Masivul Siriu, cuprins intre Buzau, Crasna si Siriu, este alcatuit din gresii dure si marne. Cota maxima este de 1663 m, in creasta Malaia. Varful Siriu, cunoscut si sub numele de Bocarnea, are 1695m. ca aspect general, masivul se aseamana cu celelalte din Carpatii de Curbura.

In apropierea Malaiei se afla Lacul Vulturilor, cunoscut si sub numele de Lacul fara fund.

Masivul Monteoru este situate in partea de sud a muntilor Siriului. Inaltimile, sub forma de semicerc, se mentin la peste 1000m, cu altitudinea maxima in varful Monteoru (1345m). Masivul Ivanetu este situate la sud de Basca Roziliei, cu orientare est-vest; face legatura cu zona subcarpatica.

Ca aspect geografic si structura petrografica, se deosebeste prea putin de celelalte masive. Inaltimile maxime se mentin in jur de 1000m (Ivanetu 1191m). De mentionat faptul ca in acest masiv isi are obarsia primul pinten paleogen (de Valeni), care patrunde adanc in zona subcarpatica.

Muntii Vrancei ocupa o suprafata mica in partea de nord-est a judetului, la hotarul cu judetul Vrancea. Aici patrund versantii de vest ai varfurilor Lacaut (1776m), Goru (1984m), Giurgiu (1720m) , Musa (1420m), Pietrele Insirate (1476m), Furu (1414m). Structura petrografica si aspectul geografic nu sunt deosebite de Muntii Buzaului.

Principala bogatie montana o constituie lemnul, exploatat pradalnic in ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 286 cuvinte
Nr caractere:
25 621 caractere
Marime:
682.39 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, demografie, clima
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Geografia Buzaului
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Partea I Introducere 1. Notiuni generale de regionare geografica Regionarea geografica este...
1. POZITIA GEOGRAFICA Romania este situata in emisfera nordica, la intersectia paralelei de 45?...
I. CLIMA ROMANIEI Caractere generale Clima teritoriului Romaniei se caracterizeaza printr-o...
Teritoriul de astazi al Romaniei reprezinta o entitate istorico-geografica complexa, bine...
Geografia este stiinta care studiaza mediul format prin intrepatrunderea geosferelor externe...
Sus!