Gaze naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gazul natural este un gaz inflamabil care se afla sub forma de zacamânt în straturile din adâncime ale pamântului.Gazul natural este asociat cu zacaminte de petrol, procesele de formare a lor fiind asemanatoare.Compozitia gazulului natural consta în cea mai mare parte din metan deosebindu-se de acesta printr-o compozitie chimica diferita.

Compozitie si raspândire

Gazul natural este un amestec de gaze, care poate fi foarte diferit dupa asezarea zacamântului.Cea mai mare parte fiind constituita din metan, la care se adauga uneori în cantitati apreciabile de hidrocarburi saturate (alcane), metan (CH4), etan (C2H6),propan (C3H8) si hidrocarburi nesaturate alchene sau olefine si hidrocarburi aromatice sau arene care în lantul formulei chimice au o legatura dubla (=) ca eten (etilena) C2H4.Alcanele ce au o structura chimica inelara mai sunt numite si cicloalcane având formula chimica generala CnH2n.

Alchenele pot avea de asemenea forme ciclice ca ciclopentanul.Alchinele sunt hidrcarburi ce contin mai multe triple legaturi chimice cel mai reprezentativ este etina C2H2. Ultima grupa mai importanta a hidrocarburilor nesaturate este benzolul care are o forma structurala ciclica C6H6, dintr-o subgrupa a acestor hidrocarburi aromatice face parte naftalina C10H8. Pe când terpenele (terpentina) nu sunt hidrocarburi pure din punct de vedere chimic.

Gazele naturale mai contin: vapori de gaze condensate din care cauza mai sunt numite gaze umede, hidrogen sulfurat H2S, care necesita îndepartarea sulfului si pâna la 9 % bioxid de carbon CO2 care diminueaza la fel calitatatea gazului.

In general gazul natural are în compozitie 85 % metan 4 % alte alcane (etan, propan, butan, pentan) si 11 % gaze inerte (care nu ard). Deosebit de valoroase sunt gazele naturale care contin heliu, aceste gaze fiind sursa principala de obtinere a heliului.

Modele de structura a unor hidrocarburi

Formare si exploatare

Gazul natural ia nastere prin procese asemanatoare petrolului cu care este gasit frecvent împreuna. Gazul se formeaza din organisme microscopice moarte (alge, plancton) fiind izolat de aerul atmosferic, în prezenta unor temperaturi si presiuni ridicate, conditii care au luat nastere prin sedimentarea pe fundul marilor fiind acoperite ulterior de straturi impermeabile de pamânt.

Cea mai mare parte a gazelor naturale s-au format în urma cu 15 pâna la 600 milioane de ani, fiind asociate cu zacamintele de petrol, mai rar se pot gasi sub forma de zacamintele unice de petrol sau gaz. Pentru prima oara în 1844 s-a gasit în Europa gaz natural în zona garii de est din Viena, urmate de noi descoperiri în 1892 prin forajele din regiunea Wels Austria.

Zacaminte mari de gaz se gasesc în North Field (peste 900 TCF oder 900 miliarde (10¹²) picioare cubice) în Katar (peninsula Arabiei) si Urengoi (peste 300 TCF sau 300 milarde (10¹²) picioare cubice) din Siberia, Rusia, de asemenea se presupun existenta unor zacaminte de gaz si mai mari în Iran.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gaze Naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
931 cuvinte
Nr caractere:
4 755 caractere
Marime:
2.51MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!