Fluviul Orinoco

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fluviul Orinoco este unul dintre cele mai lungi fluvii sud-americane, cu o lungime de 2 560 km.

Izvorul sau este in regiunea muntoasa a Guianei, pe versantul Sierra Parima, in sud-estul Venezuelei, la granita cu Brazilia. Fluviul curge spre nord-vest, pana la un punct in apropiere de La Esmeralda, unde se divide. Un brat, numit Casiquiare, se indreapta spre sud pe o portiun de 290 km, dupa care se varsa in Rio Negro, un afluent al Amazonului. Bratul principal contiunua spre nord-vest, spre orasul San Fernando de Atabapo, formand granita naturala intre Venezuela si Columbia. Dupa confluenta cu raul Apure, Orinoco se indreapta spre nord-est si traverseaza campiile Llanos, inainte de a se varsa in Oceanul Atlantic.

Orinoco, cu o latime medie de 6 km, are numerosi afluenti, printre care si raurile Caura si Caroni. Delta fluviului, cu o suprafata de 21000 km2, se intinde pe o lungime de 190 km de la punctul de varsare in Atlantic.

Intregul bazin al fluviului se intinde pe o suprafta de 1200000 km2. Orinoco este navigabil pentru navele de tonaj mare pe o lungime de 420 km, de la Ciudad Bolivar, principal centru comercial al bazinului, pana la varsare. Este navigabil pentru navele mai mici pe o distanta de 1600 km.

Un an mai tarziu, conchistadorul Alonzo da Hojeda, impreuna cu Juan da Cosa au ajuns la stramtoarea pe care Culumb o numise Gura dragonului si care desparte insula Trinidad de continent. Vazand in delta marelui Orinoco asezari ale bastinasilor, construite pe apa si parandu-i-se ca aceste locuinte ar semana cu cele venetiene, a numit tinutul Venezuela, adica Mica Venetie. De atunci, tara udata de apele fluciului Orinoco poarta numele de Venezuela.

Primul om de stiinta care a cercetat apele Orinocului a fost Alexander Freiherr von Humboldt. In anul 1800 el a calatorit de-a lungul Fluviului intr-o piroga indiana si a verificat ipoteza privitoare la legatura de apa dintre fluviul Kasikiare cu Orinoco si Rio Amazonas. El a descoperit bifurcatia lui Orinoco, care, in timpul ploilor torentiale, isi varsa o parte din apele sale prin Kasikiare in Rio Negro si apoi in Amazon. Sute de milioane de broaste testoase isi fac cuibul pe bancurile de nisip, unde depun cate 80-90 de oua. Peste 45 de zile, puii sparg invelisuloualor si ies deasupra nisipului pentru a se incalzi la soarele dogorator. La venirea noptii, ei incep marsul morii, deoarece 50% din ei sunt nimiciti de pasari. Cei ramasi sunt asteptati in apa de catre pestii carnvori si crocodili, care devoreaza inca jumatate din ei.

In padurile din regiunea acestui rau traieste lenesul, unul dintre cele mai greoaie mamifere, care trece de pe o ramura pe alta cu o incetineala care ii justifica numele.

Din numerosii afluenti ai lui Orinoco, unul singur raaul Vinegre nu are in apele sale nici un fel de animal mai mare. Acest fapt se datoreaza continutului chimic al apei: in 100 litri de apa se afla 9% acid sulfuric si 8% acid clorhidric. Cercetatorii columbieni presupun ca la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fluviul Orinoco
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
964 cuvinte
Nr caractere:
4 854 caractere
Marime:
1.13MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
fluviu, afluenti
Predat:
la liceu
Sus!