Federatia Rusa Rusia Cel Mai Mare Stat De Pe Glob

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rusia, cel mai mare stat de pe glob dupa suprafata (17, 1 milioane km), ocupa u spatiu vast din Europa Rasariteana si se extinde in partea de nord a Asiei. Este cel mai intins stat din lume, masurand de la vest la est circa 10 inii km.

Dimensiunile mari ale tarii, extinderea deosebit de mare in directie longitudinala si latitudinala au conditionat prezenta unui relief variat, a diverselor climate si a unei retele uriase de ape curgatoare, numeroase lacuri, precum si a unui spectru foarte variat al peisajelor geografice zonale si antropice. Clima si apele. Teritoriul Rusiei este dominat de climatul temperat, care are nuante maritime in partea vestica, spre Marea Baltica, si in est, spre Oceanul Pacific.

Aici apar influentele musonice ce caracterizeaza in ansamblu conditiile climatice din Asia Estica.

O mare parte a tarii are climat rece, polar aspru, cu ierni ce au o durata de 8-10 luni si veri foarte scurte si racoroase. Prin partea europeana a Rusiei curge cel mai mare fluviu din Europa - Volga - cu afluentii Oka si Kama. Partea asiatica este traversata de apele marilor fluvii Obi, Enisei si Lena. Siberia Orientala este traversata de Iana, Indighirka si Kolama. Daca partea europeana a Rusiei isi are inclinatia generala sudica, indicata si de directia de scurgere a Volgai, apoi partea asiatica este deschisa intru totul spre Oceanul Arctic, unde-si debuteaza apele toate raurile siberiene. Cel mai mare fluviu din estul tarii - Amur - se varsa in Oceanul Pacific.

Raurile Rusiei au o mare insemnatate economica pentru tara, fiind favorabile pentru navigatie. Aceasta tara dispune de cele mai mari resurse hidroenergetice de pe glob.

Rusia dispune de foarte multe lacuri Majoritatea lor se afla in nord-vestul tarii si au chiuveta de origine glaciara. Apa in aceste lacuri s-a acumulat datorita climei umede.

In sudul Siberiei se afla cel mai adanc lac din lume, de origine tectonica, lacul Baikal. Acesta se intinde pe o distanta de peste 600 km, avand latimea intre 25 si 30 km, iar adincirmea maximala de 1637 m. Este cel mai mare rezervor de apa dulce de pe glob.

Lacul Baikal este renumit pentru flora si fauna sa unicala care numara circa 2600 specii. Aici traieste pestele vivipar- comeforul, care are corpul transparent si lipsit de solzi. Inotatoarele acestui peste sunt incolore si amintesc aripioarele unei libelule. Acest lac gazduieste si o specie de pesti de mare valoare industriala -omulul. Tot aici vietuieste si o specie de foca, numita foca de Baikal, aparitia careia in aceste locuri ramine sa fie o enigma pentru stiinta.

Pentru putini este cunoscut faptul ca prima descriere stiintifica a Lacului Baikal a fost efectuata de pamanteanul nostru Nicolae Milescu in a doua jumatate a secolului XVII. Spatarul Nicolae Milescu a trecut pe raul angara pina la lacul Baikal, caruia ii masura latimea, adancimea si grosimea stratului de gheata, adunand totodata informatii pretioase despre populatia, flora si fauna meleagurilor strabatute in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
564 cuvinte
Nr caractere:
2 836 caractere
Marime:
5.36 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Federatia Rusa Rusia Cel Mai Mare Stat De Pe Glob
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Stat in Eurasia, Federatia Rusa ocupa o suprafata de 17 075 400 km (, situandu-se pe locul I pe...
Denumirea oficiala : Federatia Rusa Suprafata : 17.075.400 km Populatia : 148.704.300 locuitori...
De obicei, de-a lungul istoriei, invingeau armatele care puteau sa ajunga mai departe, sa...
In ultimii aproape 20 de ani, geopolitica a inregistrat permanent o crestere a subiectelor si...
Sistem politic Republica - Presedinte Giorgio Napolitano Independenta Unificarea Italiei- 17...
Sus!