Evolutia Istorica A Asiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vasitatea si diversitatea fizico-geografica, ca si faramitarea etnica a Asiei, au facut sa nu se poata vorbi, de-a lungul istoriei, de o evolutie globala, unitara, a continentului, ci numai de evolutia distincta a unor mari zone geografice, fiecare cu popoarele, formatiunile statale si civilizatiile proprii, care s-au dezvoltat, din antichitate pana in sec 19, relativ independent unele de altele. Nu au existat bariere naturale care sa separe continentul asiatic de cel european si de cel african. Miscarile de populatie s-au facut dinspre Asia spre Europa si Africa. Popularea arhipelagurilor din Pacificul occidental, a Australiei si Oceaniei a avut ca punct de plecare tot Asia continentala.

La nord de paralela 50 grade se intind reg. de tundra si padure, apartinand in majoritate Siberiei, slab populate, strabatute pana la inceputul sec. 20 de vanatori si pescari primitivi. Intre 40-50 grade lat N, o zona de stepa si desert. La S de aceasta zona arida sunt situate regiunile propice agriculturii sedentare. China, cuprinsa in general intre 20-40 grade, se fragmenteaza in cateva mari segmente: Asia Mica, Mesopotamia si Valea Nilului. In SE, este o lume de sine si pt sine, subcontinentul indian, cu propria sa evolutie, ce pare a face abstractie de evolutia din restul Asiei. Influentat initial, in prima jumatate a milen. 1 d. Hr., de marele vecin, arhipelagul nipon se va izola aparandu-si, pana la jumatatea sec. 19, propria identitate.

Mesopotamia reprezinta leaganul celor mai vechi civilizatii ale antichitatii, in care are loc in mil. 3 i. Hr., trecerea la forma de organizare statala. Infloritoarea agricultura din aceste regiuni aluvionare situate in vecinatatea marilor fluvii, au luat nastere gratie unor complicate retele de canale de irigatie si drenaj, de lacuri de retinere a apei, sistem care a impus o o noua forma de organizare social-politica despotismul oriental.

Unificarea Chinei este opera suveranului Shi Huangdi, care adopta titlul de imparat (221 i. Hr.) si reuseste, prin reforme impuse cu o sangeroasa fermitate, sa schimbe fata intregii Chine. Tot el finalizeaza in 214 i. Hr. Marele zid chinezesc.

Vastele miscari de pop. Din Asia Centrala, din directia Pod. Iranian, a Pen. Hindustan si a Europei de la sfarsitul milen. 3 si din milen. 2 i. Hr. au fost puse in legatura cu asa-numita migratie a pop. Indo-europene. Aceste deplasari de pop. extinse in timp au loc in valuri succesive, noii veniti reusind sa-si impuna, gratie superioritatii lor militare, limba, org. sociala si credintele religioase. In Asia Mica patrund, intre 2200 si 1900i. Hr., din spatiul euro-asiatic, triburi de pastori nomazi de grai indo-european care vor pune bazele Regatului Hitit. Intre 1500 si 1200 i. Hr. are loc patrunderea in Pod. Iranian, dinspre NE, a triburilor indo-europene ale mezilor si pestilor care devin elementul etnichegemon in regiune.

Alexandru cel Mare, dupa ce spulbera existenta celui mai vast si bogat imperiu al Asiei, care se intindea din Egipt pana in India, pune bazele unui nou univers cel ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 030 cuvinte
Nr caractere:
5 878 caractere
Marime:
11.80 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asia, evolutie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Evolutia Istorica A Asiei
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Incepand cu sec.XIV, de la Pierre Dubois la Kant si Bluntschli si pana astazi, ideea de integrare...
Primul razboi mondial a modificat raportul de forte pe plan mondial si a condus la instaurarea...
Analizand parcursul banilor de-a lungul timpului, modul in care au aparut, uzul si abuzul lor de...
Cu toate ca partidele politice isi au originea in antichitate, ele nu au avut aceeasi pondere si...
Istoria a inceput sa se scrie odata cu evolutia oamenilor ca indivizi si ca membrii ai...
Sus!