Europa Nordica Suedia Si Finlanda Tarile Baltice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Europa Nordica cuprinde o arie imensa a continentului, ce contacteaza cu oceanele Arctic si Atlantic, si include o serie de state caracterizate prin multe trasaturi comune: In componenta Europei Nordice intra urmatoarele state: Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Estonia, Letonia si Lituania.

Popoarele scandinave reprezinta urmasii triburilor germanice ce s-au deplasat din regiunile sudice ale Europei. Suedia si Finlanda ocupa o pozitie deosebita in Europa Nordica, pe ambele parti ale Marii Baltice, despartite fiind de Golful Botnic si de un hotar terestru ce trece preponderent prin vaile riurilor Torne si Muonio. Deci, ambele state au o deschidere larga la mare, apartinandu-le si multe insule din Marea Baltica. Suedia mai are hotare terestre cu Norvegia, iar Finlanda - cu Norvegia si Rusia.

Aceste doua state sunt presarate de o puzderie de lacuri, in deosebi in Finlanda, legate prin raurile scurte, pe care se practica transportul bustenilor. Ra Raurile Suediei, care au directia de scurgere NV-SE, au un potential hidroenergetic foarte mare Majoritatea absoluta a lacurilor au chiuvete modelate de ghetari, deci sunt glaciare. Multe lacuri din Suedia sunt cantonate in depresiunile fracturilor tectonice, deci sunt si de origine tectonica. Cele mai mari lacuri din Suedia sunt Vanern, Vattern si Malaren asezate in sudul tarii. In Finlanda, cele mai mari lacuri sunt: Saimaa si Paijanne din sud, ce au configuratia tarmurilor foarte ciudata, si lacul Inari din nord-estul Laponiei. Desi in bazinul Marii Baltice sunt asezate multe state europene, in limbajul geografic si politic contemporan notiunea de Tari Baltice cuprinde trei state: Estonia, Letonia si Lituania.

Aceste state, toate cu iesire la Marea Baltica, au si frontiere cu Federatia Rusa.

Tarilor Baltice le apartine un numar foarte mare de insule si insulite din Marea Baltica. Cele mai mari sunt Saaremaa si Huumaa, ce apartin statului Estonia.

Reteaua hidrografica in toate statele este densa, numarandu-se peste 12 mii de cursuri de apa si peste 7400 lacuri. In Estonia principalul riu este Narva, care dreneaza si cel mai mare lac din statele baltice, lacul Peipsi de la granita cu Rusia (in Rusia acest lac este numit Ciud). Arterele fluviale principale ale Letoniei sunt Daugava, ce-si duce apele in golful Riga, si Gauja. Teritoriul Lituaniei este drenat de raul Nemunas (Neman), artera principala, de Neris si Venta.

Majoritatea lacurilor au chiuvete glaciare, sunt de dimensiuni mici, si putin adanci.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
440 cuvinte
Nr caractere:
2 363 caractere
Marime:
4.99 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Europa Nordica Suedia Si Finlanda Tarile Baltice
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
CAP.1. - CADRUL GENERAL 1.1. - Specificul Geografic TARA SUPRAFATA (km?) POPULATIA (mil.loc)...
Introducere Statele baltice se refera la cele trei state fost-comuniste intre Rusia si Polonia,...
I. Prezentare generala Suedia sau Regatul Suediei este un stat situat in Europa de Nord, in...
INTRU-NCEPUT A FOST REVOLUTIA" In istoriografie se apreciaza, ca o fireasca teza...
Denumirea oficiala: Republica Albania Capitala: Tirana Limba oficiala: albaneza Suprafata:...
Sus!