Previzualizare referat:

Extras din referat:

Are la baza Enciclopedia Europei, editia 2005 si cuprinde date considerate de noi ca fiind cele mai importante si totodata interesante pentru cei care vor sa cunoasca mai mult despre continentul european si tarile componente. Nu avem pretentia de a cuprinde intreaga paleta, mult prea bogata, despre aceasta tema, cei interesati fiind indrumati sa parcurga lucrarea de baza sus mentionata, incercand sa sistematizam lucrurile demne de atentie pentru aceia care nu pregeta a mai face un pas in universul cunoasterii.

Europa este cel mai mic dintre continente, in afara Australiei, situat in emisfera nordica, in plina zona temperata, cu prelungiri in zona subtropicala mediteraneana si in zona rece, dincolo de Cercul Polar, oferind un mediu propice dezvoltarii civilizatiei umane.

Este un continent de veche civilizatie, leaganul revolutiei industriale, punctul de pornire al imigratiilor masive spre alte continente, dar si locul de inceput al celor mai distrugatoare razboaie cunoscute de omenire, avand in prezent cea mai mare concentrare de forte militare si armament din lume. Cu o suprafata de 10 170 340 kmp, care reprezinta 7, 05 % din suprafata uscatului, Europa se desfasoara: - in longitudine: intre Capul Roca (9 43 long. V) si extremitatea nordica a muntilor Urali (67 30 long. E) Distantele intre punctele extreme ale masei continentale propriu-zise sunt de 4. 000 km de la N la S si 6. 000 km de la V la E. Denumirea. Termenul Europa este de origine semita, ereb = intunecos aparand intr-o prima forma in documentele asiriene in opozitie cu asu = rasarit, din care deriva Asia, tara in care se considera ca rasare soarele.

In poemele homerice termenul desemneaza Grecia Centrala si Tesalia, iar in timpul razboaieleor dintre greci si persi (razboaiele medice din sec. V i.

H.) numele de Europa este extins asupra intregului teritoriu locuit de greci. Hecateu din Milet distingea la sf. sec. VI i.

H. doua continente : Europa si Asia, iar Herodot situa granita intre ele pe Tanais (Don). In mitologia greaca Europa era fiica lui Phoenix si Perimeda, fiind rapita de Zeus, transfigurat in taur, si dusa in Creta, unde da nastere lui Minos.

In Antichitate si Evul mediu termenul este rar folosit, cel mai uzual fiind Occident si Orient. Apare in sec. VI-VIII pentru a desemna Occidentul crestin. Abia in sec. XX termenul intra in vocabularul comun, odata cu miscarea paneuropeana lansata de contele Coudendove-Kalergi, dupa Primul Razboi Mondial, apoi in 1947 prin intemeierea Uniunii Parlamentare Europene, continuata in 1957 prin constituirea Comunitatii Economice Europene, devenita azi Uniunea Europeana.

Clima. Europa este influentata de asezarea geografica, existand mai multe tipuri : - temperat oceanica pe intreg tarmul de V, interferand spre interior; specific: amplitudinile termice moderate, (masa maritima atenuand atat caldura verii cat si asprimea iernii), precipitatii regulate, timpul instabil, insorire limitata ; - ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Europa - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
6 090 cuvinte
Nr caractere:
42 065 caractere
Marime:
61.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
europa, tari, ue
Predat:
la liceu
Sus!