Epurarea Apelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Calitatea apelor este cel mai mult afectata de deversarea de catre om de ape uzate.

Prin urmare, principala masura practica de protectie a calitatii apelor de suprafata este sa epuram apele uzate, subiect ce face obiectul prezentei brosuri, a 4-a din seria ECOAQUA.

Primul pas spre epurare este colectarea apelor uzate, care se face prin sisteme de canalizare.

ele sunt mai simple la poluanti industriali, dar foarte vaste si complicate in cazul canalizarii localitatilor, deoarece trebuie sa preia ape uzate fecaloid-menajere de la un foarte mare numar de surse - toate chiuvetele, WC-urile, cadele de dus sau baie etc.

Se mai adauga canalele ce preiau apele pluviale. Apele acestea trebuie apoi conduse la statia de epurare, de unde apoi de regula sunt restituite in emisar, de obicei un rau. In final vom vedea o serie de reglementari in domeniu, pentru a intelege mai bine problema epurarii apelor.

La densitati foarte reduse de populatie nu e nevoie de latrine si canalizari, campurile si padurile servind ca pentru orice animal drept loc de defecare si urinare. Asemenea conditii erau candva peste tot pe glob, dar treptat s-au redus incat astazi se mai intalnesc numai in zone montane sau desertice sau polare. In rest e nevoie de un sistem organizat. Primele canalizari se pare ca au fost facute acum 5000 de ani la Mohenjo-Daro, pe valea Indusului. In Roma antica, celebra cloaca maxima deservea 1 milion de locuitori. Canale romane sunt si astazi in uz, fiind tehnic excelent executate dar nefacand pe atunci decat sa deverseze apele uzate din orase in emisar (rau sau mare) mai aval. In evul mediu situatia in orasele europene era dezastruoasa, fecalele fiind aruncate pe strada, in cel mai bun caz in santul din mijlocul strazii. In zilele noastre in tari dezvoltate exista sisteme performante de canalizare si in mediul rural, in schimb in meri orase din lumea a treia fecalele sunt in continuare depuse pe strada, unde sunt spalate de ploi, consumate de porci sau caini sau uscate de soare si transformate in praf. De exemplu in Mexico CIty o mare parte din praful din atmosfera este de fapt format din fecale umane uscate. Consecintele asupra sanatatii publice sunt pe masura de grave.

In zone rurale cu climat nu foarte rece si nu prea umed se pot folosi cu succes sisteme de tancuri septice cu campuri de absorbtie pe sol. Mai sigure dar mai scumpe sunt tancurile septice inchise, care se vidanjeaza periodic si se transporta intreg continutul la o statie de epurare, sau se face sistem centralizat de canalizare ca in mediul urban. O solutie ieftina hibrida este combinatia intre tanc septic care sa retina numai componenta solida a apelor uzate fecaloid-menajere si canalizare centralizata dar care sa colecteze si sa duca la statia de epurare numai componenta lichida. Avantajele unui astfel de sistem sunt ca tancul septic trebuie golit mult mai rar iar sistemul de canalizare se poate realiza cu tevi de diametre mult mai mici si deci cu costuri reduse. 2. 2 ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epurarea Apelor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
11 310 cuvinte
Nr caractere:
58 472 caractere
Marime:
41.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, mediu, epurare
Predat:
la gimnaziu
Sus!