Energia solară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia este folosita pentru a alimenta masini industriale si vehicole, pentru a incalzi si racori birouri si camine si pentru consumul casnic. Cea mai des intalnita forma de energie inainte de << Revolutia Industriala >> din sec al XVIII-lea era energia termica, a carei sursa principala era lemnul. In tarile in curs de dezvoltare lemnul uscat este inca o importanta sursa de energie termica. Odata cu dezvoltarea tarilor sarace, locul lemnului este luat de carbuni, petrol si gazele naturale substante cunoscute sub numele de combustibili fosili adica resursele conventionale de energie poluante si epuizabile.

In 1996 a lua fiinta ,,Agentia Internationala de Energie", ce a declarat ca pana in 2010 resursele conventionale de energie vor mai furniza maxim 90% din totalul de enrgie, urmand ca dupa aceea sa fie din ce in ce mai mult folosite resursele de energie ecologice pentru ca sunt inepuizabile si nepoluante.

Sursele de energie care intra in categoria surse ecologice si regenerabile sunt :

- Energia eoliana;

- Energia apei:

o Energia hidraulica;

o Energia mareelor;

- Energia geotermica;

- Energie derivata din biomasa:

o Biodiesel;

o Bioetanol;

o Biogaz;

- Energia solara

Energia solara reprezinta energia mileniului trei sau energia viitorului energetic al omenirii pentru ca este disponibila in cantitati imense, este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani) si este ecologica. Captarea energiei solare nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar in conditiile in care degradarea Terrei atinge un nivel din ce in ce mai ridicat, aceasta problema incepe sa fie luata in seama de tot mai multi oameni.

Energia solara este energia radianta produsa in Soare ca rezultat al reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant prin spatiu in cuante de energie numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului. Intensitatea radiatiei solare la marginea exterioara a atmosferei, cand Pamantul se afla la distanta medie de Soare, este numita constanta solara, a carei valoare este de 1, 37106 ergs/sec/cm2 sau aproximativ 2 cal/min/cm2. Cu toate acestea, intensitatea nu este constanta; ea variaza cu aproximativ 0, 2 procente in 30 de ani. Intensitatea energiei solare la suprafata Pamantului este mai mica decat constanta solara, datorita absorbtiei si difractiei energiei solare, cand fotonii interactioneaza cu atmosfera.

Soarele este o sursa imensa de energie. Aceasta energie ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, radiatii care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utlizarea in domenii diverse, de la agricultura pana la cercetare.

Energia solara poate fi folosita sa:

- genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice);

- genereze electricitate prin centrale electrice termale;

- genereze electricitate prin turnuri solare;

- incalzeasca blocuri, direct;

- incalzeasca blocuri, prin pompe de caldura;

- incalzeasca blocuri, prin cuptoare solare.

Primele incercari de folosire ale energiei solare deteaza inca din secolul trecut. In prezent, aceasta este intalnita in foarte multe medii.

Principalele moduri de utilizare a energiei solare sunt urmatoarele:

*producerea de energie termica: incalzirea apei, incalzirea locuintelor sau a serelor, etc.

*producerea de energie electrica prin intermediul celulei fotovoltaice. Aceasta este rolul unei lungi evolutii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar pana la centralele solare, ce pot alimenta cartiere intregi de locuinte.

Energia solara ar putea asigura de 20.000 de ori mai multa energie decat nivelul actual de consum. O cifra semnificativa. Deocamdata exploatam numai 2% din productia totala de energie a omenirii. Se poate remarca usor ca energia solara este, deocamdata, o resursa slab folosita.

Raspandirea foarte limitata a utlizarii tehnologiei solare are foarte multe cauze.

1. In primul rand, tehnologia de captarea a razelor solare este inca la inceput si costisitoare. Pretul producerii unui WATT in prezent, prin intermediul celulelor fotovoltaice, este de 6-7 ori mai mare decat cel al producerii sale in termocentrale. De aceea investitia initiala intr-un sistem de producere a energiei prin captarea razelor solare este mare, chiar daca amortizarea se produce in timp, sistemele fiind in general foarte fiabile si putand functiona 10-25 de ani fara mari costuri de intretinere.

2. In plus, panourile solare au un randament foarte scazut daca raportam cantitatea de energie produsa la dimensiunea lor: pentru acoperirea necesitatilor unei locuinte fiind necesare panouri de cateva zeci de metri patrati. Dar si acest lucru se va schimba pe masura ce tehnologia evolueaza.

3. Cel mai mare dezavantaj este insa acela ca energia solara este dependenta de razele soarelui, cu alte cuvinte de cantitatea de radiatii solare care ajung pe Pamant. Iar aceasta este variabila, in functie de ora, de perioada a anului, de conditiile atmosferice, etc. Si nu in ultimul rand, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob.

Nu exista nici un dezavantaj, deoarece instalatiile solare aduc beneficii din toate punctele de vedere.

Panouri solare

Panourile solare fotovoltaice produc energie electrica 4h/zi (calculul se face pe minim: orele de lumina iarna). Ziua, timp de 4 ore, ( iarna 1,5 ore) aceste panouri solare produc energie electrica si in acelasi timp inmagazineaza energie in baterii, pentru a fi folosita dealungul noptii, la casele izolate, fara legatura la reteaua electrica nationala.

Bibliografie:

1.) Gavril Ardelean, Sorin Hendea - Geografia Resurselor si Economia Mediului, Editura Daya Satu-Mare 2006

2.) www.referat-e.ro - Energia Solara, Tipuri de Energie.

3.) www.wikipedia.ro - Ce este Energia Solara ?

4.) www.clopotel.ro - Soarele.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia solara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
908 cuvinte
Nr caractere:
5 076 caractere
Marime:
386.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
resurse naturale, energie, ecologie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!