Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ceasuri ingenios mestesugite, ciocolata delicioasa, banci sigure, toate intr-un singur loc: Elvetia, un mic stat federal in Europa Centrala, fara iesire la mare. Elvetia reprezinta Europa in miniatura, concentrand toate contrastele existente pe continent si oferind o mare diversitate de atractii turistice (naturale cat si construite de oameni). Avand in vedere ca suprafata tarii nu este foarte mare, iar sistemele de transport sunt foarte bine puse la punct, toate obiectivele sunt usor accesibile pentru turisti.

Confederatia elvetiana se imparte in 26 de cantoane si semi cantoane. Fiecare canton are propria sa constitutie, legislatura, guvern si propriile sale curti. Exista 23 de cantoane, insa 3 dintre ele sunt compuse din 2 semi cantoane ( Basel, Appenzell si Unterwald), fie datorita faptului ca Basel si Appenzel au fost separate in istorie, fie datorita razboaielor religioase .

Elvetia face parte din randul celor mai muntoase tari europene, avand peste 70% din suprafata acoperita de Alpi, in partea centrala si sudica si Jura in partea de nord-vest. Alpii elvetieni fac parte din cel mai intins lant muntos al Europei, remarcandu-se prin varfurile ascutite si trecatorile abrupte.Muntii Jura sunt mult mai putin inalti si mai putin intinsi decat Alpii, fiind foarte populari pentru numeroasele partii de ski.Intre cele doua sisteme muntoase se intinde platoul elvetian, aflat la o inaltime de aprox. 400 m peste nivelul marii.Cele mai importante rauri sunt Rhin, Rhone, Ticino si Inn.Elvetia este de asemenea renumita pentru numeroasele sale lacuri, cele din regiunea Alpina fiind de o frumusete deosebita. Printre cele mai importante lacuri se numara Lacul Geneva, Lacul Lugano, Lacul Maggiore, lacuri ce se intind si in afara granitelor elvetiene si Lacul Neuchatel, Lacul Lucerne si Zurich, Briensee si Thunersee, care se află in interiorul teritoriului elvetian.

Muntii Alpi se intind in mai multe cantoane elvetiene 826 cantoane). Cei mai renumiti sint Alpii din Oberland bernois (cantonul Bern), Valais (canton cu acelasi nume) si Grisons. Din puct de vedere al structurii reliefului in centrul Alpilor elvetieni se afla zona rocilor cristaline(sisturi cristaline, granite, gnaisuri- roca metamorfica alcatuita din cuart si mica), iar in exterior se afla zona sedimentara (calcare si marne). Astfel, zona inalta a Alpilor este formata din roci cristaline iar zona joasa a Alpilor este mai mult calcaroasa, formata din roci sedimentare.

Formele extrem de variate ale reliefului se datoreaza structurii geologice a acestor munti de natura foarte complexa ca urmare a fenomenelor naturale, care in decursul istoriei Pamantului au condus la formarea lor.

La formarea reliefului au mai contribuit pe o parte si forte de natura tectonica ce au determinat modificari ale scoartei terestre din interior, si pe de alta parte, fenomene de eroziune, care actionand din exterior, au modelat si au transformat relieful, dandu-i formele pe care le cunoaste astazi.

Alpii au forma unor cute succesive datorita miscarilor tectonice din a doua jumatate a tertiarului, care au provocat o impingere a structurilor sedimentare de la sud spre nord, dand nastere asa numitelor panze de sariaj- care sunt niste cute culcate, cu flancul inferior alungit pentru prima data in aceste locuri.Din categoria Alpilor fac parte urmatoarele grupe: in nord muntii Bernezi si Glarus si in sud muntii Pennini, Lepontini si Retici.Toate grupele sunt caracterizate de prezenta reliefului glaciar si periglaciar, ghetari de tip alpin, circuri si vai glaciare, depozite morenaice plus reliefuri specifice, in general influentate de pedrografie: carstic, dezvoltat pe dolomite- Alpii Calcarosi(Kalkapen).

Cele mai renumite statiuni. In estul Elvetiei se afla faimoasa statiune St. Moritz-patronul sporturilor de iarna .Alte statiuni sunt Davos si Klosters, ultima fiind preferata de familia regala britanica .Arosa e renumita ca statiune familiala atractiva cu o multime de partii pentru cei de nivel mediu iar Flims-Laax-Falera se bucura de posibilitati de prima clasa pentru practicarea snowboarding-ului .Verbier in Valais e vestita prin ascensoaele ce urca pana spre Mont-Fort (3329 metri) de unde ai o priveliste uluitoare a celor mai inalte piscuri din Alpi printre care Mont Blanc, Weisshorn si Matterhorn .La N-E de Verbier, langa orasul Sierre se afla Crans-Montana .Zermatt si Saasfee cu multimea de ghetari din apropiere sunt alte 2 destinatii pentru schi .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elvetia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 285 cuvinte
Nr caractere:
28 987 caractere
Marime:
26.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!